Sök

August Strindbergs liv

År 1849, 22 januari föddes författaren August Strindberg i Stockholm. Hemma i Stockholm levde han med sina föräldrar och hans sju syskon. Flera av hans syskon blev framgångsrika, som exempel hans bror blev en känd musiker och kompositör. Dem flesta av August andra syskon fick konstnärlig begåvning. August favoritämnen i skolan var de naturvetenskapliga ämnena, något som han inte visste då var att detta skulle han få ha med sig hela sitt liv. Enligt August var hans far en kall, hård och dömande person. Därav en dålig relation mellan far och son.

Efter studentexamen

År 1867 började August på Uppsala universitet. Runt 1870 fick han sitt första drama framfört på den Kungliga teatern. För att Strindberg skulle fortsätta med sina estetiska studier på universitetet så fick han ett stipendium året därpå. August valde att flytta hem till Stockholm igen efter att han hamnade i bråk med sin estetiskprofessor. Innan han flyttade från Stockholm så bodde han i ett rikt område, nu flyttade han till ett fattigt område, där umgicks han med fattiga unga konstnärer. Det var tack vare att Strindberg var fri journalist som han kunde försörja sig på, men samtidigt så målade han och jobbade han om sin dramabok Mäster Olof. Den Kungliga teatern såg inte hans pjäs förens fyra år senare. Hans pjäs gjorde succé år 1881. 1874 anställdes August som tjänsteman i det Kungliga biblioteket i Stockholm. Tack vare att han jobbade där så skaffade han sig kunskaper angående kulturhistoria, Strindberg lärde sig även en ny handstil som kallas för ‘’bibliotekariestilen’’ som han tog med sig livet ut. August började intressera sig inom författarrollen mer och mer som sedan blev något han kunde försörja sig på. Framgången för Strindberg kom 1879 med placering av Röda rummet och monteringen av Mäster Olof.

Giftermål

1893 var det första året som August Strindberg gifte sig. Han gifte sig med den österrikiska kvinna vid namn Frida Uhl som jobbade som journalist. Dem flyttade tillsammans till hennes morföräldrar som bodde i Österrike. Deras gemensamma dotter Kerstin föddes året därpå. Strindberg lämnade sin dåvarande fru och dotter efter bara ett år då han tröttnade. August Strindberg hade tre olika giftermål under alla år mellan 1893-1901. 1901 var det sista gången som han gifte sig. Denna gång gifte han sig med norskan Harriet Bosse. Harriet blev gravid och deras dotter kom till världen. Det enklaste man skulle kunna förklara August och Harriets relation var att det här var det olyckligaste relationen av alla tre giftermål som August hade haft. Harriet la ner all sin energi, kärlek och ork till sitt skådespeleriyrke, dessvärre fick familjen inte någon utav dessa energier från hennes sida. Harriet var 29 år yngre än August. Snart kom tankarna upp för Harriet att Strindberg var en gammal gubbe. Detta gjorde så att Harriet tog deras dotter Anne-marie och flyttade. Detta var något som sårade Strindberg väldigt hårt.

Dödsdatumet

August avled av en svår sjukdom som var troligtvis magcancer i maj 1912. Den sista draman som Strindberg hann släppa var ‘’Stora landsvägen’’ som han hade skrivit 1909. Det var som att han hade gjort en sammanfattning av sitt liv och sina livserfarenheter. August begravdes på Norra kyrkogården fem dagar efter sin död. 60 000 personer kom till begravningen.

Dödsdatumet

Leave Yours +

No Comments

Comments are closed.

  • Comments are Closed

© Spra okultur