Sök

Kända författare och populära verk – J.R.R. Tolkien del 2

I denna blogg tittar jag närmare på kända författare och populära verk som publicerats. Nu rör det sig inte enbart om fictionböcker och noveller utan även strategiverk inom olika sammanhang. Detta är det andra inlägget i denna serie och den andra delen om den otroligt populäre författaren J.R.R Tolkien, vars böcker Sagan om Ringen och The Hobbit har legat som grund till filmer med samma namn, filmer som är bland de mest sedda filmerna i världen och som ses än idag, flera år efter att dom först släpptes. I den första delen skrev jag lite om Tolkiens födsel och uppväxt, om hur han blev föräldralös som ung, om sina studier på Exex College och sitt deltagande i första världskriget. I denna del tittar jag lite närmare på hans skrivande och skapandet av dessa historiska verk.

Böckerna började ta form

Allt eftersom åren gick och åren som han jobbade som professor på Oxford University, växte också sakta men säkert hans mästerverk fram, serien Lord of the Rings eller Sagan om Ringen som dom heter på svenska. När han skrev denna serie hämtade han delvis inspiration från anrika, europeiska myter, med sina egna kartor och spark.

Den allra första delen i Sagan om Ringen trilogin, The Fellowship of the Ring introducerades under 1954 och de två efterföljande delarna, The Two Towers och The Return of the King kom efterföljande år, 1955. Böckerna gav läsarna en händelserik resa genom världar fyllda med älvor, troll, talande träd och andra fantastiska skapelser. Några av de karaktärer som fanns i böckerna var bland annat trollkarlen Gandalf, dvärgen Gimli och alven Legolass.

Böckerna fick blandade reaktioner från kritikerna men det var den alldagliga läsaren som höjde böckerna upp över skyarna, vilket gjorde böckerna till storsäljare, inte bara i England utan över hela världen. Dom blev så otroligt populära att det skapades klubbar och fangrupper som samlades och diskuterade böckernas innehåll och även gick så pass långt att man lärde sig de påhittade språk som Tolkien introducerat.

Tolkien drog sig tillbaka från sitt professorjobb under 1959 för att ägna sig helt och hållet åt sitt skrivande. Han publicerade en samling dikter och texter under namnet Tree and Leafe och en fantasiberättelse under namnet Smith of Wootton Major. Under 1971 fick hans fru Edith bort och två år senare, den 2 september 1973 gick så Tolkien bort, 81 år gammal. Paret efterlämnade fyra barn och barnbarn.

Tolkiens arv

Det är inget dåligt arv som författaren lämnade efter sig. Hans böcker The Hobbit och the Lord of the Rings trilogin rankas av manga som några av de bästa och mest populära verk som någonsin publicerats. Båda har sålt i tiotals miljoner exemplar världen över och blev, tack vare denna stora popularitet, även filmatiserade av den prisbelönte direktören Peter Jackso. Vi fick här se skådespelare som Ian McKellen, Elijah Wood, Cate Blanchett och Viggo Mortensen medverka i filmen, vid sidan av en rad andra artister. Det producerades sammanlagt sex filmer, en del per bok för Sagan om Ringen trilogin och tre delar för boken The Hobbit.

Tolkien’s son Christopher har under senaste år arbetat på verk som hans far aldrig han slutföra innan sin död, verk som bland annat The Silmarillion samt The Children of Húrin som idag finns att köpa.

J.R.R Tokien citat: “Not all those who wander, are lost.”

 

Leave Yours +

No Comments

Comments are closed.

  • Comments are Closed

© Spra okultur