Stieg Larsson

Stieg Larsson – en man med åsikter

Stieg Larsson föddes 1954 utanför Skellefteå i Västerbotten. Han är mest känd för sina romaner i Millennium-serien. Tyvärr dog han hastigt i en hjärtattack 2004 i Stockholm. Det kom väldigt plötsligt och oväntat. Stieg också känd för sitt stora politiska och journalistiska engagemang. Engagemanget var mest inom socialism och han var emot högerextremism och rasism. Han var med och grundade tidskriften expo.

Hans största inspirationskälla

Den person som inspirerat honom och blivit en förebild för hans åsikter inom socialism och antirasism var hans morfar. När Stieg föddes var hans föräldrar bara 19 år gamla och beslutet att han skulle växa upp med sin morfar var enigt. Hans morfar hade varit med under andra världskriget och han hade efter det starka antifascistiska åsikter. Under kriget blev han fängslad på ett arbetsläger i Storsein.

Morfaderns starka och tydliga åsikter passade Stieg som gärna följde i hans spår. Han kämpade hela livet för jämställds- och yttrandefrihet. Morfadern gick tyvärr bort när Stieg bara var nio år gammal. Han ville inte flytta hem till sina föräldrar men han hade inte något val. Föräldrarna hade hunnit få ett barn till nu och Stieg hade en yngre bror. Han flyttar hem till föräldrarna och när han fyller tolv år får han en skrivmaskin. Det är början på hans karriär som författare.

Från och med nu spenderar han den mesta av sin lediga tid med att skriva. Under sin uppväxt är han väldigt självständig och redan när han är 16 år väljer han att flytta hemifrån. Vid ett möte i Umeå när en grupp människor samlats för att enas om Vietnamkriget träffade Stieg Eva Gabrielsson. Kvinnan som kom att bli hans livskamrat under resten av hans liv. De levde sedan tillsamman fram till hans död i Stockholm i november 2004.

Hur skrivandet om kvinnovåld kom till

När Stieg var 15 år såg han en flicka bli våldtagen av tre av hans vänner. Han vågade inte gå fram och stoppa dem under våldtäkten. Den skedde på en campingplats i Umeå. Han ringde senare flickan och försökte be om ursäkt, men hon sa att hon aldrig kunde förlåta honom. Det här lade grunden till hans skrivande om kvinnovåld. Historier som denna har berättats i boken om Stieg Larsson som Kurdo Baksi har skrivit, Min vän Stieg Larsson. Han var tidigt engagerad inom politiken och då inom vänsterrörelsen. Under en lång period var han partipolitiskt aktiv i det parti som hette Kommunistiska arbetarrörelsen. Det har idag bytt namn till Socialistiska partiet . Fram till att han 1989 lämnade partiet bidrog han med flertalet artiklar i deras tidning Internationalen.

Stieg Larsson föddes som Karl Stig-Erland Larsson. Namnbytet kom till då han och författarkollegan Stig Larsson ofta förväxlades. Stieg fotade mycket under en period och det var i egenskap av just fotografer de inte ville förväxlas. Han bytte namn 1972 och sedan dess finns det han har publicerat med stavningen Stieg Larsson. Under en period på slutet av 70-talet syntes han mycket i science-fictionsammanhang. Han var till och med ordförande i föreningen Skandinavisk förening för science fiction under ett år.

Milleniumserien

Milleniumserien är Stieg Larsson arv till eftervärlden. Böckerna har översatts till många språk och lästs av miljoner människor världen över. När Stieg först försökte få böckerna publicerade vände han sig till Piratförlaget där han fick avslag. Robert Aschberg och Stieg var goda vänner och efter att Robert fått läsa böckerna vald han att hjälpa Stieg att få dem publicerade. Norstedts förlag nappade på Roberts erbjudande och de tre böckerna i Milleniumserien gavs ut.

Han livsverk

Första boken Män som hatar kvinnor gavs ut i augusti 2005, mindre än ett år efter Stiegs bortgång. Den andra boken, Flickan som sprängdes gavs ut i juni 2006. Bok nummer tre, Luftslottet som sprängdes gavs ut drygt ett år senare i maj 2007. Böckerna slog igenom stort och redan sex år efter att den första boken getts ut hade 60 miljoner människor läst dem. En fjärde bok var under produktion när Stieg gick bort, men blev aldrig färdigställd.

De tre böckerna som har producerats har även filmatiserats i två omgångar. Den första omgången var på svenska och huvudrollsinnehavarna spelades i den av Noomi Rapace och Michael Nyqvist. De är otroligt välproducerade och blev kritikerrosade. Den svenska tv-serien delades upp i 6 avsnitt. Den visades första gången 2010. Det har senare gjorts en amerikansk version The girl with the dragon tatoo som kom ut 2011 och är en spelfilm på 2h 38 min.

Efter Stiegs bortgång blev det stora problem med hur arvet skulle fördelas. Eva och Stieg var inte gifta. Mycket på grund av hans medverkande i Expo som ledde till att han fick många hot. Hela arvet gick istället till hans far och bror. Eva hävdade att de inte på något sätt varit delaktiga i deras liv och att arvet skulle tillfalla henne. Fadern och brodern har vid ett tillfälle erbjudit Eva 2 miljoner Euro istället för arvet, men vad Eva vill ha är rätten att ge ut hans livsverk.

En fjärde bok i Milleniumserien skrivs

Förlaget Norstedts gav 2013 David Lagerqvist i uppdrag att färdigställa en fjärde bok. Den har idag givits ut med namnet Det som inte dödar oss. Boken som Stieg nästan hade färdigställt finns idag på Evas dator och hon lämnar bara ut underlaget om hon får fullständiga rättigheter till de andra böckerna. Tvisten om arvet har blivit mycket omtalad och utdragen. Ett testamente upprättades aldrig mellan Eva och Stieg, men ett testamente från 1977 hittades 2008. Det var dock aldrig bevittnat så det räknas inte som juridiskt bindande.

Stieg skrev det när han skulle åka Etiopiens inbördes krig och testamenterade sina tillgångar till Kommunistiska arbetareförbundet, idag har det bytt namn till Socialistiska partiet. Tvisten om Stiegs efterbörd är ännu inte löst utan kommer antagligen att bli en långdragen tvist. Stieg fick postumt en utmärkelse av Umeå stad som hedersmedborgare.

Motiveringen till utmärkelsen var:

”När ord bildar meningar, kan de också ge mening”.

Fadern och brodern tog emot utmärkelsen den 9 maj 2012. Det menades på att han nådde ända fram med både sitt författarskap samt som journalist. Grunden lade han som ung när han bodde i Umeå.

One thought on “Stieg Larsson – en man med åsikter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterad läsning

Fyll i vad du vill söka efter och tryck sen på "Enter"

Till toppen