Sök

Stieg Larsson – en man med åsikter

Stieg Larsson föddes 1954 utanför Skellefteå i Västerbotten. Han är mest känd för sina romaner i Millennium-serien. Tyvärr dog han hastigt i en hjärtattack 2004 i Stockholm. Det kom väldigt plötsligt och oväntat. Stieg också känd för sitt stora politiska och journalistiska engagemang. Engagemanget var mest inom socialism och han var emot högerextremism och rasism. Han var med och grundade tidskriften expo.

Hans största inspirationskälla

Hans största inspirationskälla

Den person som inspirerat honom och blivit en förebild för hans åsikter inom socialism och antirasism var hans morfar. När Stieg föddes var hans föräldrar bara 19 år gamla och beslutet att han skulle växa upp med sin morfar var enigt. Hans morfar hade varit med under andra världskriget och han hade efter det starka antifascistiska åsikter. Under kriget blev han fängslad på ett arbetsläger i Storsein. Morfaderns starka och tydliga åsikter passade Stieg som gärna följde i hans spår. Han kämpade hela livet för jämställds- och yttrandefrihet. Morfadern gick tyvärr bort när Stieg bara var nio år gammal. Han ville inte flytta hem till sina föräldrar men han hade inte något val. Föräldrarna hade hunnit få ett barn till nu och Stieg hade en yngre bror. Han flyttar hem till föräldrarna och när han fyller tolv år får han en skrivmaskin. Det är början på hans karriär som författare. Från och med nu spenderar han den mesta av sin lediga tid med att skriva. Under sin uppväxt är han väldigt självständig och redan när han är 16 år väljer han att flytta hemifrån. Vid ett möte i Umeå när en grupp människor samlats för att enas om Vietnamkriget träffade Stieg Eva Gabrielsson. Kvinnan som kom att bli hans livskamrat under resten av hans liv. De levde sedan tillsamman fram till hans död i Stockholm i november 2004.

Hur skrivandet om kvinnovåld kom till

När Stieg var 15 år såg han en flicka bli våldtagen av tre av hans vänner. Han vågade inte gå fram och stoppa dem under våldtäckten. Den skedde på en campingplats i Umeå. Han ringde senare flickan och försökte be om ursäkt, men hon sa att hon aldrig kunde förlåta honom. Det här lade grunden till hans skrivande om kvinnovåld. Historier som denna har berättats i boken om Stieg Larsson som Kurdo Baksi har skrivit, Min vän Stieg Larsson. Han var tidigt engagerad inom politiken och då inom vänsterrörelsen. Under en lång period var han partipolitiskt aktiv i det parti som hette Kommunistiska arbetarrörelsen. Det har idag bytt namn till Socialistiska partiet . Fram till att han 1989 lämnade partiet bidrog han med flertalet artiklar i deras tidning Internationalen.Stieg Larsson föddes som Karl Stig-Erland Larsson. Namnbytet kom till då han och författarkollegan Stig Larsson ofta förväxlades. Stieg fotade mycket under en period och det var i egenskap av just fotografer de inte ville förväxlas. Han bytte namn 1972 och sedan dess finns det han har publicerat med stavningen Stieg Larsson. Under en period på slutet av 70-talet syntes han mycket i science-fictionsammanhang. Han var till och med ordförande i föreningen Skandinavisk förening för science fiction under ett år.

Leave Yours +

No Comments

Comments are closed.

  • Comments are Closed

© Spra okultur