Sök

Stieg Larsson

Milleniumserien är Stieg Larsson arv till eftervärlden. Böckerna har översatts till många språk och lästs av miljoner människor världen över. När Stieg först försökte få böckerna publicerade vände han sig till Piratförlaget där han fick avslag. Robert Aschberg och Stieg var goda vänner och efter att Robert fått läsa böckerna vald han att hjälpa Stieg att få dem publicerade. Norstedts förlag nappade på Roberts erbjudande och de tre böckerna i Milleniumserien gavs ut.

Han livsverk

Han livsverk

Första boken Män som hatar kvinnor gavs ut i augusti 2005, mindre än ett år efter Stiegs bortgång. Den andra boken, Flickan som sprängdes gavs ut i juni 2006. Bok nummer tre, Luftslottet som sprängdes gavs ut drygt ett år senare i maj 2007. Böckerna slog igenom stort och redan sex år efter att den första boken getts ut hade 60 miljoner människor läst dem. En fjärde bok var under produktion när Stieg gick bort, men blev aldrig färdigställd. De tre böckerna som har producerats har även filmatiserats i två omgångar. Den första omgången var på svenska och huvudrollsinnehavarna spelades i den av Noomi Rapace och Michael Nyqvist. De är otroligt välproducerade och blev kritikerrosade. Den svenska tv-serien delades upp i 6 avsnitt. Den visades första gången 2010. Det har senare gjorts en amerikansk version The girl with the dragon tatoo som kom ut 2011 och är en spelfilm på 2h 38 min. Efter Stiegs bortgång blev det stora problem med hur arvet skulle fördelas. Eva och Stieg var inte gifta. Mycket på grund av hans medverkande i Expo som ledde till att han fick många hot. Hela arvet gick istället till hans far och bror. Eva hävdade att de inte på något sätt varit delaktiga i deras liv och att arvet skulle tillfalla henne. Fadern och brodern har vid ett tillfälle erbjudit Eva 2 miljoner Euro istället för arvet, men vad Eva vill ha är rätten att ge ut hans livsverk.

En fjärde bok i Milleniumserien skrivs

Förlaget Norstedts gav 2013 David Lagerqvist i uppdrag att färdigställa en fjärde bok. Den har idag givits ut med namnet Det som inte dödar oss. Boken som Stieg nästan hade färdigställt finns idag på Evas dator och hon lämnar bara ut underlaget om hon får fullständiga rättigheter till de andra böckerna. Tvisten om arvet har blivit mycket omtalad och utdragen. Ett testamente upprättades aldrig mellan Eva och Stieg, men ett testamente från 1977 hittades 2008. Det var dock aldrig bevittnat så det räknas inte som juridiskt bindande. Stieg skrev det när han skulle åka Etiopiens inbördes krig och testamenterade sina tillgångar till Kommunistiska arbetareförbundet, idag har det bytt namn till Socialistiska partiet. Tvisten om Stiegs efterbörd är ännu inte löst utan kommer antagligen att bli en långdragen tvist. Stieg fick postumt en utmärkelse av Umeå stad som hedersmedborgare. Motiveringen till utmärkelsen var ”När ord bildar meningar, kan de också ge mening”. Fadern och brodern tog emot utmärkelsen den 9 maj 2012. Det menades på att han nådde ända fram med både sitt författarskap samt som journalist. Grunden lade han som ung när han bodde i Umeå.

Leave Yours +

No Comments

Comments are closed.

  • Comments are Closed

© Spra okultur