Astrid Lindgren

Astrid Lindgren del 1

En serie om kända författare skulle inte vara komplett om vi inte hade med minst en svensk författare och vem passar inte bättre att ha med än en av Sveriges mest älskade författarinnor, Astrid Lindgren. Dagens ungdom kanske inte är allt för bekanta med denna enastående författarinna som den något äldre generationen, men dom som är födda på 70- och 80-talet och självfallet innan, vet alla vem vi talar om när vi nämner namnet Astrid Lindgren, skaparen av karaktärer som Pippi Långstrump, Emil i Lönneberga, Karlsson på taket och många, många fler därtill.

Ungdom och uppväxt

Astrid föddes den 14 november, 1907 på gården Näs, belägen i den lilla byn Vimmerby i Småland. Här bodde och växte hon upp tillsammans med sin familj vilket bestod av hennes mor, Hanna Jonsson och hennes far Samuel August Ericsson samt hennes tre syskon, systrarna Stina och Ingegerd samt brodern Gunnar Ericsson. Det är också denna gård, där Astrid växte upp som hon använt sig av i många av sina verk och baserat historier på. Under sin uppväxt hade hon det tufft, men hon klagade aldrig. När hon inte befann sig i skolan fanns hon hemma på gården, precis som hennes syskon, som alla hjälpte till med driften av familjens lantbruk. Det var också i samband med detta, under arbetet på gården, som Astrid fick höra en berättelse eller saga, kan vi kalla det, något som gjorde att Astrid fick upp ögonen för böcker, läsning och senare att även skriva.

Intresset av att läsa och skriva började också sätta spår under hennes tid i skolan, där hon skrev en uppsats under ett skolarbete, en uppsats som man skulle anse vara så pass bra att lärarna valde att få den publicerad i den lokala tidningen. Astrid Lindgrens första publicerade verk var därmed ett faktum och detta innan hon ens hunnit blivit myndig.

Planerna som Astrid hade, planer som involverade arbete som skribent på tidningar och därefter fortsatta studier, fick sättas åt sidan då Astrid, nu nyligen 18 år fyllda, blivit gravid och där fadern till barnet inte fick vara med i bilden av den enkla anledningen att Astrid inte ville detta. För att kunna försörja sig själv och med barnets bästa i åtanke, lämnade hon Lars som sonen hette hos en fosterfamilj i Köpenhamn, Danmark samtidigt som hon själv flyttade till Stockholm där hon, efter kortare studier, landade ett arbete på Kungliga Automobilklubben. Hon skickade delar av sin lön till fosterfamiljen som tog han om hennes son och åkte ner till Köpenhamn så ofta hon bara kunde. Till sist skulle hon dock ha förmågan att ta med sig Lars hem till sina föräldrar där han fick stanna tills hon hade råd att ta upp honom till Stockholm.

Pippi började växa fram

Jobbet som hon lyckades landa i Stockholm skulle visa ge mer än bara ett arbete då hon även mötte en Sture Lindgren där, en man som hon sedermera skulle gifta sig med. Nu ska det nämnas att Sture vid tillfället inte enbart var hennes arbetsgivare, han var sedan tidigare en gift man men valde att skilja sig från sin dåvarande fru och sedan gifta om sig med Astrid, ett giftermål som genomfördes 1931. Tre år efter att dom gift sig fick paret deras första barn tillsammans, Karin. Det var också tack vare Karin som historien om Pippi Långstrump växte fram, då Astrid hittade på henne för att roa sig dotter när hon låg sjuk i sängen. Karin ska vid ett tillfälle även ha önskat sig en berättelse om Pippi och det var så som skapelsen av denna fantasifigur växte fram på papper.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterad läsning

Fyll i vad du vill söka efter och tryck sen på "Enter"

Till toppen