Astrid Lindgren

Astrid Lindgren del 2

Berättelsen kring en av Sveriges mest älskade författarinnor fortsätter här. I första delen skrev vi lite om Astrids uppväxt, hur hon blev gravid redan som 18-åring och hur hon flyttade upp till Stockholm, för att kunna försörja sig själv och sin son Lars, som hon tvingats lämna hos en fosterfamilj fram tills dagen hon hade råd att ta med honom upp till Stockholm. Detta blev möjligt tack vare ett jobb hon fått hos Kungliga Automobilklubben där hon även hittade kärleken hennes framtida man, Sture Lindgren och hur paret fick dottern Karin under 1934.

Genombrottet

Som jag nämnde i första delen så började berättelsen kring Pippi Långstrump växa fram under Karins barndom, när hon låg sjuk i sängen. Efter tillräckligt många berättelser började Astrid skriva ner dessa på papper och till sist hade hon tillräckligt med material för att skapa en hel bok. Sagt och gjort, hon skrev boken och presenterade denna för ett förlag i Stockholm som beslöt sig för att publicera den allra första Pippi Långstrump boken, en bok som blev väldigt populär världen över och resulterade i flera verk med Pippi som huvudfigur.

Framgångarna med dessa barnböcker gjorde att hon landade ett jobb som just barnboksredaktör hos samma bokförlag som publicerade hennes böcker om Pippi. Det bästa med detta jobb var att hon hade möjligheten att även fokusera på sitt eget skrivande och inte enbart arbeta som redaktör och gå igenom andras verk. Hon blev kvar på denna position under resten av hennes arbetsamma liv fram tills dagen hon gick i pension.

Efter framgångarna med den första pippi boken, skrev Astrid snabbt en till bok om Pippi som publicerades redan året efter med titeln Pippi Långstrump går ombord. Därefter skulle det dröja två år innan den tredje upplagan om Pippi presenterades, Pippi Långstrump i Söderhavet som publicerades 1948. Nu hade hon dock inte legat på latsidan under denna period då hon skrev och publicerade första boken om Mästerdetektiven Blomkvist och första boken om Barnen i Bullerbyn.

Under sin livstid producerade Astrid en ofantlig mängd framgångsrika böcker av olika slag. Bland dessa hittar vi titlar som Nils Karlsson Pyssling, Kajsa Kavat, Mio min Mio, Karlsson på taket, Rasmus på luffen, Barnen på Bråkmakargatan, Madicken, Saltkråkan, Emil i Lönneberga, Bröderna Lejonhjärta och Ronja Rövardotter varav många av dessa även spelats in som film.

Allt hennes hårda arbete gjorde att hon tilldelas priser till höger och vänster och var och är utan tvivel en av Sveriges framgångsrikaste författare. Vid en koll under januari i år återfanns Astrid på 18 plats över mest översatta författare i världen men än mer imponerande, på en fjärdeplats i listan av mest översatta barnförfattare bakom författarna Enid Blyton, H. C. Andersen samt bröderna Grimm.

Astrids böcker har salts i omkring 144 miljoner exemplar världen över när sammanställningen gjordes tidigare i år. Hennes enorma framgångar gjorde också att hon nominerades till det högsta litteraturpriset en författare kan få, Alfred Nobels litteraturpris. Hon blev nominerad vid ett flertal tillfällen men fick aldrig ta emot priset. Det var väl mer eller mindre det enda litteraturpris som Astrid inte fick under sin livstid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterad läsning

Fyll i vad du vill söka efter och tryck sen på "Enter"

Till toppen