Att skriva en roman

Att skriva en roman

Många som besöker den här hemsidan och läser artiklarna är såklart intresserade av språk och litteratur. Man kan inte få nog av böcker, utan vill veta mer om författare och skönlitterära verk. Många av er går säkert också och funderar på att inleda arbetet med den där romanen som ni drömmer om att skriva. Att bli författare och skriva en egen bok är en dröm för väldigt många litteraturintresserade.

Men för många blir det ingenting av författarkarriären, eftersom de aldrig ens börjar skriva. De flesta går och funderar med kommer aldrig till skott att skriva de där första raderna. Andra kanske börjar, men får ingen rutin på skrivandet – och då faller det snart bort mellan matlagning, städning, arbete och blöjbyten. Men det är aldrig för sent att börja, eller fortsätta där man en gång avslutade, och därför ska jag skriva en text om att skriva en roman. Här får du med författardrömmar några inledande råd som kanske kan hjälpa dig på vägen mot att få din första bok publicerad.

Kom på en spännande idé

Det första som krävs är en idé, annars blir det svårt att skriva någon bok. Du behöver såklart inte ha hela berättelsen paketerad och klar i huvudet innan du fattar pennan och sätter igång, men du behöver åtminstone en övergripande tanke om vad boken ska handla om och vad som ska hända; du behöver ett stoff att börja arbeta med. Men många framgångsrika författare har endast en vag idé för sin roman när de börjar skriva på en ny bok. Sedan låter de själva skrivprocessen göra resten. Då utforskar skribenten idén genom skrivandet och låter skrivandet forma handlingsförloppet.

Alla författare har lite olika stil. Därför är det omöjligt att säga något generellt om hur mycket man måste planera innan man sätter igång med själva textskapandet. Vissa gillar att ha allting klart innan de börjar. Då kan de lägga in små ledtrådar och anpassa inledningen efter vad som komma skall. Men en risk med att planera allt innan man lyfter pennan och sätter igång är just att man aldrig kommer igång. Man blir aldrig klar med planeringen och skrivandet rinner ut i sanden. Om du tror att du befinner dig i riskzonen för att vara en ”överplanerare” så kan det vara en bra idé att bara börja skriva, även utan en klar idé. Det finns också en charm med böcker som är oplanerade och där berättelsen växer fram ur sig själv!

Skriv, skriv och skriv

När du väl har bestämt dig för vad du ska skriva om så gäller endast tre saker: skriv, skriv och skriv. Ta vara på all tid du har och använd den till att sätta ord på papper. Allting behöver inte bli perfekt; fastna inte i skrivkramp. Låt kreativiteten flöda obehindrat och låt allting som kommer hamna i din text. Vissa saker blir kanske inte så bra, andra blir hyfsade, men vissa blir guldkorn. Guldkornen behåller du, de avsnitt som blev hyfsade kan putsas till och det som inte blev så bra kan du helt sonika radera senare. Bara skriv.

Om du istället tar dig an skrivandet med inställningen att allting ska hålla Strindberg- eller Lagerlöfnivå, så finns en överhängande risk att du får sådan prestationsångest att resultatet av ditt skrivande mest liknar en krampaktigt skriven gymnasieuppsats. Eller ännu värre: att det inte kommer några ord alls. Om du ställer för höga krav på sin text, blir det antagligen ingen text över huvud taget.

Granska och redigera texten

Det är alltså bättre att låta orden flöda, skriva, skriva, skriva, och sedan granska, redigera och skriva om texten. Många tycks tro att bra skribenter bara sätter sig ned, knappar lite på tangenterna och producerar en perfekt text. Så är det naturligtvis inte. Istället har de flesta texter som håller hög kvalitet, såväl avhandlingar, böcker som texter på hemsidor utsatts för noggrann textgranskning och redigering – ofta i flera steg.

För många kan det vara svårt att granska den egna texten med kritiskt ögon, därför finns numera flera företag som erbjuder språkservice med korrekturläsning och språkgranskning av svenska texter. Där kan du få hjälp i olika skeden i skrivprocessen. Ditt första utkast kanske behöver en språkgranskare som kikar på texten och ger dig tips på hur du kan förbättra ditt verk. De kan även hitta syftningsfel, semantiska fel och särskrivningar. I ett senare skede av skrivprocessen, när du känner dig klar med texten, så kanske du vill att en korrekturläsare slänger ett sista öga på ditt bokmanus innan du skickar iväg det till ett förlag!

Kort och gott: Kom på en idé, skriv utan hämningar och slutligen redigera och skriv om – och om du behöver hjälp med texten så kan du vända dig till språkkunniga experter som hjälper dig med det sista!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterad läsning

Fyll i vad du vill söka efter och tryck sen på "Enter"

Till toppen