Edith Södergran

Edith Södergran

Edith Södergran var sannerligen en äkta konstnärssjäl. Främst kommer hon att bli ihågkommen för sin enastående diktning, men hon var även en duktig fotograf. Totalt blev det fyra stora diktsamlingar och en mängd fängslande fotografier innan hon avled endast 31 år fyllda. Hon räknas som en av de största svenskspråkiga diktarna genom tiderna och hon har vunnit burskap såväl i Sverige som internationellt. Hennes lyrik är ofta skarp och tränger genom det skimmer som hänger över verkligheten. Hon ser saker för vad de är, på gott och ont och hennes betraktelser lockar ofta fram blandade känslor. I den här artikeln tänkte jag skriva litegrann om Edith Södergran.

Vem var Edith Södergran?

Edith Södergran föddes inte i Sverige, utan i Ryssland, år 1892. Kanske var detta en av anledningarna till att hon såg saker annorlunda och lyckades sticka ut så mycket i den tidens svenska samhälle. Hennes mamma hette Helena Södergran och pappan var Matts Södergran. Edith var parets enda barn. Både föräldrarna hade fått barn med andra partners tidigare, men samtliga av dessa barn hade avlidit som små. En tragik som naturligtvis fanns närvarande i Ediths barndom, och som fullbordades när även hon dog så ung.

Det är svårt att tänka på Edith Södergran utan att även fundera över det sorgliga livsöde som drabbade hennes mamma, som var tvungen att begrava sin dotter. Södergrans morfar köpte en villa med tolv rum i Raivola åt familjen, och här växte Edith Södergran upp och lade grunden till sin litterära karriär genom att sluka litteratur i mängder. Här ska hon även ha fått besök av stora poeter som Gunnar Ekelöf och Elmer Diktonius.

Ytterligare en tragedi i Södergrans liv är berättelsen om Singa. Eftersom lilla Edith var enda barnet och inte hade några nära vänner, så bestämde mamman att adoptera en flicka vid namn Singa från byn. Singa blev därmed adoptivsyster till Edith. Men historien fick inte något lyckligt slut. Återigen drabbade döden familjen Södergran hårt. Singa rymde och blev överkörd av ett tåg.

När Edith var tolv år dog även pappan av lungtuberkulos. Och endast två år senare diagnosticerades även Edith Södergran med sjukdomen. Hon lades kort därefter in på det sjukhus där pappan tidigare vårdats: Nummela sanatorium. Sedan dess präglades Edith Södergrans liv av olika sjukdomstillstånd. Hon avled i villan i Raivola år 1923, blott 31 år gammal. Den sista dikten hon lämnade efter sig var Ankomst till Hades.

Edith Södergran som författare

Det har bedrivits en hel del forskning om Edith Södergrans liv och författarskap. Hon var en skribent som väckte känslor och intresse. Ofta ses hennes diktning som expressionistisk, men diktningen är ganska omväxlande med olika stil och motiv i olika perioder i Södergrans liv. I Södergrans diktning finner du såväl naturskildringar som mer religiösa teman. Här finns också både lyckliga känslor och melankolisk dödslängtan.

Till Edith Södergrans mest kända dikter hör bland annat Landet som icke är samt Dagens svalnar…. Hon hann med att ge ut fyra stycken diktsamlingar under sin tid på jorden: Dikter, Rosenaltaret, Septemberlyran och slutligen Framtidens skugga. Att läsa alla diktsamlingarna i ordning samtidigt som man läser om Södergrans liv ger en spännande insyn i hennes tillvaro.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterad läsning

Fyll i vad du vill söka efter och tryck sen på "Enter"

Till toppen