Jan Guillou

En man av många ord

Läsning är en typ av underhållning som man kan ägna tid till precis vart som helst och i dagens läge behöver man inte mer än sin telefon eller surfplatta för att kunna läsa. Böcker i pappersform kommer dock alltid ha en speciell charm och chansen att kunna få en signerad kopia från vår favoritförfattare är en speciell känsla, det går inte riktigt att få i en telefon eller på en surfplatta. Känslan av att få vända sida och se dessa ord som författaren fantiserat ihop och skrivit ner, för hur fantastisk är inte hjärnan hos en författare? All denna fantasi som tillsammans utgör en otrolig historia är fascinerande. Här i Sverige har vi många stora författare som genom åren skrivit en hel del böcker som sålts i mängder.

Internationella rötter

En av dessa författare föddes 1944 i Södertälje som son till Charles Guillou och Marianne Botolfsen växte Jan Guillou upp i en familj med rötter i både Norge och Frankrike. Då han föddes tilldelades han ett franskt medborgarskap tack vare att hans pappa, som kom till Sverige som son till en handelsattaché vid den franska ambassaden, hade ett franskt medborgarskap. Det var först 1975 som Jan fick ett svenskt medborgarskap. Hans uppväxt var en privilegierad sådan tillsammans med sin mamma och hennes nya man i Saltsjöbaden och Näsby Park utanför Stockholm då hans pappa tidigare flyttat till Helsingfors med sin far.

En bakgrund i journalism

Senare i livet inledde Guillou en karriär inom journalistik då han arbetade som reporter för FIB aktuellt under 60-talet, en karriär som utgör underlaget för hans satiriska roman Det stora avslöjandet vilken kom ut 1974. Efter detta gick han över till att skriva i bland annat Folket i Bild/Kulturfront som hade Greta Hofsten som chefredaktör, där fick han skriva om vänster- och solidaritetsrörelsepublikationer. Han publicerade sedan tillsammans med Peter Bratt en serie artiklar om IB 1973, som är en hemlig del av den militära underrättelsetjänsten. Detta resulterade i 10 månaders fängelse som straff för spioneri och sin roll i spioneriet.

TV-karriär

Men det är inte bara i skrift han har medverkat, Guillou har varit programledare i Magazinet och Rekordmagazinet, dessutom har han tillsammans med Leif G.W. Persson och Per Lorentzon varit programledare för Grabbarna på Fagerhult. Förutom detta är han en vanligt förekommande gäst i debattprogram. Men detta är bara en del av vad han har åstadkommit, förutom dokumentärserien Arns rike har han skrivit en rad böcker. Serien Hamilton om den svenske underrättelseofficeren Carl Hamilton är en av hans mest kända serier, men han har även skrivit en kortare serie om korsriddaren Arn Magnusson, en serie som även blev filmatiserad.

Kända ansikten

Bland de mest kända böcker han har skrivit hittar vi Ondskan, en bok som delvis är självbiografisk och handlar om Jan Guillous alter ego Erik Ponti. Han blir utkastad från sin skola och satt på ett internat där de äldre eleverna uppfostrar de yngre genom diverse sadistiska straff. Även denna bok har filmatiserats med Andreas Wilson och Gustaf Skarsgård i huvudrollerna, en film som väckte många känslor och var både intressant, underhållande och hemsk att titta på. Internatskolan får vi återse i boken Tjuvarnas marknad som utspelar sig i början av industrisemestern med en serie bostadsinbrott i Storstockholm.

Mer filmatiseringar

Hamilton är inte ett undantag när det kommer till filmatiseringar, denna serie har blivit en rad filmer de också som blivit framgångsrika och det är kanske inte så konstigt. Denna man har vunnit en hel del priser, däribland Stora journalistpriset, Årets författare, Jan Myrdals stora pris – Leninpriset och nu senast 2016 fick han Axel Liffner-stipendiet. Bara de utmärkelserna visar hur denna man föddes till författare och har en stor talang för att uttrycka sig i tal och skrift. Många människor har underhållits av hans böcker och än idag så säljs de både begagnade och nya. En hel del kan man finna online på köp och sälj sajter för just böcker.

Fantastisk underhållning

Läsning är en fantastisk underhållning vare sig man läser just Guillou, Liza Marklund, Karin Alvtegen eller någon annan av våra svenska stora författare. Stieg Larsson är en av de andra stora svenska författare vars böcker fortfarande läses, bland annat Millennium-serien. Här finner vi titlarna Män som hatar kvinnor, Flickan som lekte med elden och Luftslottet som sprängdes. Ja självklart finns det många utländska författare som är värda att läsa och historierna som komponerats ihop är oändliga.

Något som är gemensamt för de flesta böcker är dock det dolda budskap som ligger bakom en historia, som ger dig viljan att återspela berättelsen. Som exempel, denna bok eller denna digitala underhållning. Det finns alltid någonting en författare vill säga med det han eller hon väljer att skriva om och ofta finns det en smula handling i böcker som är tagna ur författarens eget liv. Man finner inspiration från egna händelser och låter dessa ta plats i även den mest fiktiva historia. Kärlekshistorier, konflikter och andra händelser kanske sker på en annan nivå i sagor som utspelar sig i en helt annan värld men i grund och botten är de detsamma som för alla andra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterad läsning

Fyll i vad du vill söka efter och tryck sen på "Enter"

Till toppen