Framtidens teknik och språk

Framtidens teknik och språk

Denna artikel handlar främst om framtidens språk och om hur den tekniska utvecklingen påverkar språket. Idag finns det sex eller sju tusen språk över hela världen. Under det närmaste århundradet kommer det att vara bara cirka sex eller sju hundra kvar. De mer vanliga språken kommer att äta upp dem som är geografiskt isolerade eller talade av endast ett fåtal. I stället för att försöka lära sig främmande språk från guideböcker eller fråga främlingar om hjälp, använder vi snabba översättningsprogram på nätet. Vi pratar om enheter som spottar ut översättningar till dig som lyssnare. Men tekniken går bara så långt.

Människor kommer att vilja kommunicera mer spontant än någon maskin någonsin kommer att kunna klara av. När vi pratar är universalspråket, inte ett artificiellt sådant som Esperanto. Och det kommer inte vara kinesiska heller. Det kommer att vara det konstiga språk som härstammar från stammar som drack blod ur dödskallar någonstans i Danmark för mycket länge sedan. Det är vad vi pratar nu. Kineserna kommer att dominera i världen, men de kommer att göra det på engelska, helt enkelt för att engelskan kom först och tog över världen på nätet.

Engelska språket

Engelska dominerar redan textning med uttryck såsom “LOL”. Och det leder till en annan punkt: Förenklad versioner av språk kommer oundvikligen att uppstå via smartphones. Det är väldigt lockande att utlämna mycket av meningarna när man skriver med tummen. Jag tycker att emoji, med de söta lilla ansikten, är roliga. De gör att människor som skriver med sina fingrar, kan uttrycka sig rikare.I framtiden kommer språket att bli mindre formellt, lösare och mer kreativt. Det är inte nödvändigtvis en dålig sak. Allt språk ändras hela tiden, som i ett spel av telefon. Man kan inte hjälpa det. Det finns en hel del forskning inom AI där man kommit fram till nya mer effektiva språk. Mycket av detta kan man se inom kinesiskan där varje tecken inte bara är en bokstav utan har en mening.

Samma gäller emojin som effektiviserat och faktiskt rationaliserat bort ord inom den sociala medievärlden. Vi har redan sett en del men mer kommer att hända inom denna sfär. Ju mindre tid man har i vardagen desto mer strävar människan efter att vara kort och koncis. Detta samt att tekniken utvecklar sig fort. När man skriver i mobilen eller datorn finns idag standardverktyg som dels fyller i orden och dels rättstavar orden i meningen per automatik och i realtid. Nästa steg skulle kunna vara att datorn tolkar dina tankar till text eller ljud.

AI kommer dessutom göra det möjligt att på realtid tolka och sålla bland allt material i realtid oavsett språk. AI kommer att göra allt innehåll på nätet tillgänglig för vem som helst med undantag för den som inte begränsas politiskt. Det finns även en annan sida av språkforskningen. Barn blir mer och mer insatta i andra språk än sitt inhemska språk tack vare sociala medier och barnprogram som numer distribueras till större del via nätet och Youtube. Där kommer hända en hel del intressant.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterad läsning

Fyll i vad du vill söka efter och tryck sen på "Enter"

Till toppen