George Raymond Richard Martin

G.R.R Martin del 1

George Raymond Richard Martin, även känd som G.R.R Martin föddes den 20 september, 1948 I USA och är en författare av noveller och böcker främst inom fantasy, skräck och sci-fi genre. Hans stora genombrott kom med lanseringen av hans otroligt populära fantasy serie som han kallar ”A song of Ice and Fire”, som sedermera använts för att spela in den populära tv-serien Game of Thrones som sänds på tv-kanalen HBO.

Efter att tv-kanalen köpt upp rättigheterna för tv-produktionen tog man in Martin som en av producenterna av serien, till vilken han även skrivit manus till några av de avsnitt som produceras. Under 2005 skrev journalisten Lev Grossman, arbetsam för tidningen Time, att Martin var den amerikanska versionen av den otroligt populäre författaren J.R.R Tolkien, mannen bakom den populära trilogin Sagan om Ringen och boken The Hobbit. Samma tidning utsåg Martin under 2011 som en av världens 100 mest inflytelserika personer, med all rätt tanke på hans enorma popularitet.

Skrivkarriären tar fart

Martins professionella skrivkarriär inleddes under 1970, som 21-åring. Hans första verk som såldes var ”The Hero”, ett verk som han sålde till Galaxy magazine och som publicerades under februari, efterföljande år. Detta blev starten på hans författarkarriär och han skulle strax därefter sälja ytterligare verk och det dröjde inte länge innan han blev nominerad till sitt första pris, Hugo Award samt Nebula Awards efter lanseringen av boken “With Morning Comes Mistfall” som publicerades 1973.

När han under 1975 släppte verket “…for a single yesterday” blev det inkluderat i en sci-fi samling som redigerades av Roger Elwood och Robert Silverberg, två stora sci-fi författare. Martin blev sedan medlem i föreningen Science Fiction and Fantasy Writers of America (SFWA), ett samfund för författare inom sci-fi genren, där han sedan blev regional direktör från 1977-1979 och under senare år som vice-president, under perioden 1996 till 1998.

Under 1976 i Kansas City hölls det en så kallad MidAmeriCon, vilket också var den 34:e upplagan av World Science Fiction Convention (Worldcon), en mässa för företag, skribenter och fans inom sci-fi. Där anordnade Martin tillsammans med vännen och skribenten Gardner Dozois det allra första så kallad Hugo Losers Party, för skribenter som nominerats till ett Hugo Award men inte vunnit. Förlorande skribenter, deras familjer och vänner var alla välkomna på kvällen efter att prisutdelningen hållits. Martin var nominerad till två Hugos samma år men lyckades inte vinna något av dem. Denna fest blev sedan dess ett återkommande event som hålls samma tid varje år, än idag.

Även om Martin idag fokuserar till mestadels på fantasy och skräck så var många av hans tidiga verk just sci-fi baserade där många av böckerna utspelades i en löst beskriven, framtida värld, känd under namnet ”The thousand words” eller ”The Manrealm”. Han har även skrivit ett verk baserat på politik/militär genre, kallat “Night of the Wampyres” ett verk som finns med i Harry Turtledove’s samlingsverk The Best Military Science Fiction under 1900-talet. I nästa del fortsätter resan genom Martins publiceringar och vi tar en närmare titt på böckerna bakom Game of Thrones.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterad läsning

Fyll i vad du vill söka efter och tryck sen på "Enter"

Till toppen