George Raymond Richard Martin

G.R.R Martin del 2

Vår inblick i George Raymond Richard Martins karriär som författare fortsätter, mannen bakom böckerna som ligger som grund till den otroligt populära tv-serien Game of Thrones, som sänds på tv-kanalen HBO. I första delen skrev jag om inledningen av Martins karriär som författare och hans berättelse fortsätter nu.

Karriären fortsätter ta fart

Under 1983 publicerade Marin en vampyrnovell med titeln Fevre Dream som utspelade sig under 1800-talet på Mississippi-floden. Till skillnad mot mer traditionella vampyrnoveller så var vampyrerna i Fevre Dream inte övernaturliga varelser utan istället en helt annan ras, släkt med människan men som utvecklats i annan riktning, med övermänskliga krafter. Kritikern Don D’Amassa har lovordat verket för dess starka och genuina 1800-tals atmosfär. I ett uttalande skrev han “detta är utan tvivel den bästa vampyrnovellen som någonsin skrivits”. Efter framgångarna med denna bok följde han upp med en skräcknovell som kraschade kommersiellt, och över dagen, mer eller mindre förstörde Martins karriär där och då.

Karriären fortsätter ta fart

Då han fick detta problem, sökte sig Martin till tv-industrin, efter att en Hollywood klausul i kontraktet för hans tidigare verk öppnade upp dörren vilket då resulterade i att han fick ett jobb som skribent vilket sedan ledde till en roll som Executive Story Consultant inför återupplivandet av den tidigare populära serien Twilight Zone, något som inte nådde några större framgångar och det dröjde inte länge innan CBS beslöt sig för att lägga ner serien.

Efter detta blev Martin involverad i en Sci-Fi satirserie under namnet Max Headroom, som redan var i full gång när han anslöt sig. Hans bidrag till serien var att skriva avsnitt samt introduktionen av karaktären “Ped Xing” till serien. Men innan hans skrivna avsnitt började filmas så var det dags för honom att se ännu en serie läggas ner. Detta öppnade dock upp dörren för Martin att börja arbeta med tv-serien Skönheten och Odjuret under 1989, där han skrev 14 av seriens avsnitt och senare även blev övervakande producent.

Under 1987 publicerade Martin en samling av korta skräckhistorier och under samma period, fortsatte han sitt arbete inom printmedia, som en bokredaktör, främst med översikt och kontroll av utvecklingen av den så kallade Wild Card bokserien, beståendes av publikationer av en rad olika författare. Bokserien utspelar sig i ett delat universum, där en liten del av mänskligheten fick övermänskliga krafter efter andra världskriget efter att ett utomjordiskt virus spridits över världen. Som grund för denna samling ligger ett rollspel som han deltog tillsammans med en liten grupp andra människor.

Ett viktigt element bakom skapandet av denna bokserie var en kampanj som utspelade sig i Chaosium’s rollspel som går under namnet Superworld, som Martin anordnade. Han erkänner att han var under denna period helt betagen av spelet och det gick så pass långt att han inte skrev ett enda ord under lite över ett år, då all hans fokus låg på spelandet. Enda anledningen till att han återupptog skrivandet igen var ett krympande bankkonto, vilket fick honom att inse att han var tvungen att börja skriva igen då pengarna började ta slut.

Det ena ledde till det andra och han fick då idén om att dela med sig av berättelserna och karaktärerna från spelet Superworld, och sälja dessa till läsarna. På så sätt kunde han kombinera sin passion och hobby med att tjäna en slant. Martin äger ett par publikationer i Wild Cards serien, en serie som sett 21 volymer publicerade vid 2011. Samma år fick han även ett kontrakt med bokförlaget Tor för den 22 volymen i serien som släpptes 2014. Året därpå skrev man ännu ett kontrakt då för den 23:e upplagan, som släpptes under augusti, 2016 under namnet High Stakes.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterad läsning

Fyll i vad du vill söka efter och tryck sen på "Enter"

Till toppen