George Raymond Richard Martin

G.R.R Martin del 3

I och med att mitt yrke innefattar en massa läsande och ibland en del skrivande händer det inte allt för ofta att jag läser böcker, om ens någonsin. När dagen kommer till enda så har jag mer eller mindre fått nog av att stirra på en skärm vilket gör att det sällan blir en god bok, men det hindrar mig inte från att titta på tv, där tv-serien Game of Thrones tillhör en av mina favoriter. Denna serie är skapad baserad på verk skrivna av George Raymond Richard Martin. Alla Game of Thrones fans, en grupp som jag absolut tillhör, sitter som på nålar i väntan på att nästa säsong ska komma ut. Men fram till dess tänkte jag fortsätta med min inblick i vem G.R.R Martin är och hur hans karriär som författare vuxit fram genom åren. Detta blir min tredje och sista del kring denna enastående författare, en författare som många anser vara modern tids J.R.R Tolkien, författaren bakom Sagan om Ringen böckerna.

Böcker blir tv och film

Under augusti, 2016 lät Martin meddela att Universal Cable Productions hade köpt upp rättigheterna att använda Wild Cards novellerna som grund till att producera en tv-serie. Martin har sedan tidigare sett andra verk också hamna i tv-rutan eller på filmduken, däribland en novell som han publicerade under 1980 kallad Nightflyers. Den spelades in som en film och släpptes under samma namn sju år senare. Nu var han långt ifrån nöjd med slutresultatet då man klippt bort allt för många nyckelelement från filmen på grund av filmens låga budget.

A Song of Ice and Fire

Men det skulle vara under 1991 som hans riktigt stora verk började produceras, A song of Ice and Fire. Novellen skulle sedermera bli en serie där han hämtat inspiration från andra veck som Rosornas Krig och Ivanhoe. Från början var det tänkt att det skulle bli tre volymer i denna serie, men efter att dessa blivit så oerhört populära som det är idag, ska serien utökas till sammanlagt sju böcker.

Det första verket, A Game of Thrones publicerades under 1996 och följdes sedan upp av A Clash of Kings som släpptes två år senare och A Storm of Swords två år efter det. Därefter skulle det dröja fem år innan han publicerade näst verk i serien, A Feast for Crows som snabbt intog förstaplatsen gällandes bästsäljande böcker. Vid det här laget var Game of Thrones serien otroligt populär. Detta fjärde verk i serien blev också nominerad till både ett Quill Award samt British Fantasy Award.

Trots det massiva intresset och populariteten för hans böcker i denna serie skulle det nu dröja hela sex år innan den femte delen, A Dance with Dragons, släpptes. Till föga förvåning intog även den förstaplatsen över bästsäljande böcker ganska omgående. Boken behöll denna förstaplats i hela 88 veckor, vilket är ett enastående resultat och ett solklart tecken på hur populära hans verk verkligen är.

Ytterligare två verk ska produceras i serien, The Winds of Winter samt den sista delen i serien A Dream of Spring. Men när dessa kommer att släppas är det ingen som vet. Intressant att veta är också att det också ska skrivas en bok med titeln The Sons of the Dragon som ska utspela sig innan dessa sju böcker, likt ”The Hobbit” i Sagan om ringen trilogin.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterad läsning

Fyll i vad du vill söka efter och tryck sen på "Enter"

Till toppen