Gunnar Ekelöf (1907–1968) var en av Sveriges mest framstående poeter och en central figur inom svensk modernism. Hans lyrik kännetecknas av en djup personlig ton, experimentella språkformer och influenser från surrealism, mystik och filosofi. Ekelöf var också en essäist och översättare, och hans verk fortsätter att fascinera och influera läsare och författare.
Det är svårt att riktigt greppa hur viktig Gunnar Ekelöf faktiskt har varit för såväl svensk kultur som svensk litteraturhistoria. Det var något speciellt med hans diktning som rörde många läsare djupt i själen. Samtidigt satt han med i Svenska Akademien och påverkade kulturen därifrån. Även efter sin död har han fortsatt att inspirera andra med sin lyrik. Men Ekelöfs liv var en spretig historia. Hans reste mycket och hade flera spännande förhållanden med olika kvinnor. Han var inte bara en stor poet, han var även en spännande personlighet, som alltså kom att sätta sin prägel på svensk kultur och litteratur. I den är artikeln ska jag därför skriva lite mer om Gunnar Ekelöf.
Vem var Gunnar Ekelöf
Gunnar Ekelöf föddes i huvudstaden hösten 1907. Hans pappa var Johan Gerard Ekelöf och mamman Valborg Charlotta von Hedenberg. Pappan gick dock bort redan när Gunnar var liten. Ekelöf verkar ha känt sig rotlös, för redan när han tagit sin studentexamen valde han att flytta utomlands. Han hamnade i England, London, där han lästa orientaliska språk. Studierna var ämnade att förbereda honom för ytterligare resor. Han planerade nämligen att flytta till Indien. Dessa planer rann dock ut i sanden. Istället flyttande han hem till Sverige och Uppsala, där han fortsatta att studera.
Under tiden utvecklade han nya resplaner. Nu var tanken att han skulle åka till Kenya där han hade kontakter vid en kaffeplantage. Men även dessa planer rann så småningom ut i sanden. Istället hamnade han i Frankrike där han bekantade sig med franska litterära verk.
Gunnar Ekelöf och kvinnorna
Gunnar Ekelöf hade en minst sagt komplicerad relation till det andra könet och hans förhållanden med kvinnor slutade ofta på oväntade sätt. Han första äktenskap med Gunnel Bergström slutade till exempel med att hon begärde skilsmässa för att istället bli tillsammans med en annan av Sveriges främsta diktare genom tiderna, nämligen Karin Boye. Därefter gifte sig Ekelöf med Gunhild Flodquist, men efter nio års äktenskap lämnade han henne för hennes syster Ingrid.
Gunnar Ekelöfs dikter
Lyckligtvis hann Ekelöf även med att skriva en hel del dikter mellan resor och äktenskap. Hans första verk, Färjesång, utkom 1941 och skulle markera starten på en enastående litterär karriär. Till skillnad mot tidigare diktare, så som Stagnelius, så var Ekelöfs diktning mer inriktad mot förnuft och rationalitet. I debutsamlingen hittar vi bland annat dikter som Eufori, som fångar sommarnattens mystik. Andra samlingar från Ekelöf är bland annat Non Serviam, En Mölna-elegi och Stroutes. Alla dessa diktsamlingar har lite olika teman och motiv. I En Mölna-elegi utforskar Ekelöf gränserna för det svenska språket och diktningens struktur. I Non Serviam kritiseras välfärdssamhället och i Stroutes serveras ett absurt innehåll som utmanar sinnena.
Utöver dessa verk kan nämnas Vägvisare till underjorden samt Sagan om Fatumeh. Både storverk som hämtat sin inspiration från Österländsk kultur. För sina diktsamlingar har Gunnar Ekelöf blivit prisad med en mängd utmärkelser. Han vann bland annat Bellmanpriset både 1953, 1961 och 1967 och blev tilldelas Gustaf Frödings stipendium 1952. Till dessa pris kan tilläggas De Nios Stora Pris samt Nordiska rådets litteraturpris. Tillsammans talar dessa priset ett tydligt språk: Gunnar Ekelöf var en av Sveriges största diktare.
Verk av Gunnar Ekelöf
Gunnar Ekelöf är en av Sveriges mest betydande poeter, och hans verk sträcker sig över en bred palett av teman och stilar, från djup existentiell ångest till mystiska och filosofiska utforskningar. Ekelöf förnyade svensk poesi genom sin personliga stil och sitt experimenterande med språket. Hans dikter har fortsatt att vara en källa till inspiration och eftertanke för både läsare och författare, och han betraktas som en av de största rösterna inom modern svensk litteratur.
Här är en omfattande lista över hans mest kända verk:
Diktsamlingar
- Sent på jorden (1932)
- Ekelöfs debutdiktsamling som introducerade hans särpräglade och dystra stil. Samlingen präglas av influenser från surrealism och modernistiska strömningar.
- Skräpkorgen (1936)
- En samling som reflekterar Ekelöfs experimentella sida och hans vilja att utforska språkets gränser.
- Klagosång över denna värld (1936)
- Dikter som behandlar teman av sorg, existentiell ångest och mänsklig bräcklighet.
- Färjesång (1941)
- En av Ekelöfs mest hyllade samlingar som utforskar livets övergångar och gränsland mellan verklighet och dröm.
- Non Serviam (1945)
- Titeln betyder ”Jag skall inte tjäna”, och samlingen speglar Ekelöfs uppror mot konventioner och hans personliga sökande efter frihet.
- Om hösten (1951)
- En diktsamling som präglas av melankoli och reflektioner över tidens gång.
- Strountes (1955)
- Ekelöf fortsätter att experimentera med form och innehåll, och samlingen bär på en blandning av humor, satir och djup mystik.
- Opus Incertum (1959)
- Titeln, som betyder ”osäkert verk”, speglar Ekelöfs fascination för det oförutsägbara och okända i livet.
- En Mölna-elegi (1960)
- En personlig och vemodig samling som betraktar förgänglighet och den svenska naturen.
- Diwan över Fursten av Emgión (1965)
- Första delen av Ekelöfs orientaliska trilogi, där han blandar mysticism, österländska influenser och poetiska experiment.
- Sagan om Fatumeh (1966)
- Andra delen i trilogin, en mystisk och drömlik berättelse med starka inslag av filosofi och existentiella funderingar.
- Vägvisare till underjorden (1967)
- Tredje och sista delen i den orientaliska trilogin. Verket utforskar döden, mytologi och människans relation till det okända.
Essäer och prosaverk
- Promenader (1941)
- En samling essäer där Ekelöf reflekterar över litteratur, konst och sina egna upplevelser.
- Lägga patience (1969, postumt utgiven)
- En samling prosatexter och kortare reflektioner som visar Ekelöfs mångsidighet som författare.
Översättningar
Gunnar Ekelöf var också en skicklig översättare och har bland annat översatt verk av franska poeter som Arthur Rimbaud och Henri Michaux till svenska. Hans översättningar har bidragit till att introducera och sprida europeisk modernism i Sverige.