Gunnar Ekelöf

Gunnar Ekelöf

Det är svårt att riktigt greppa hur viktig Gunnar Ekelöf faktiskt har varit för såväl svensk kultur som svensk litteraturhistoria. Det var något speciellt med hans diktning som rörde många läsare djupt i själen. Samtidigt satt han med i Svenska Akademien och påverkade kulturen därifrån. Även efter sin död har han fortsatt att inspirera andra med sin lyrik. Men Ekelöfs liv var en spretig historia. Hans reste mycket och hade flera spännande förhållanden med olika kvinnor. Han var inte bara en stor poet, han var även en spännande personlighet, som alltså kom att sätta sin prägel på svensk kultur och litteratur. I den är artikeln ska jag därför skriva lite mer om Gunnar Ekelöf.

Vem var Gunnar Ekelöf

Gunnar Ekelöf föddes i huvudstaden hösten 1907. Hans pappa var Johan Gerard Ekelöf och mamman Valborg Charlotta von Hedenberg. Pappan gick dock bort redan när Gunnar var liten. Ekelöf verkar ha känt sig rotlös, för redan när han tagit sin studentexamen valde han att flytta utomlands. Han hamnade i England, London, där han lästa orientaliska språk. Studierna var ämnade att förbereda honom för ytterligare resor. Han planerade nämligen att flytta till Indien. Dessa planer rann dock ut i sanden. Istället flyttande han hem till Sverige och Uppsala, där han fortsatta att studera.

Under tiden utvecklade han nya resplaner. Nu var tanken att han skulle åka till Kenya där han hade kontakter vid en kaffeplantage. Men även dessa planer rann så småningom ut i sanden. Istället hamnade han i Frankrike där han bekantade sig med franska litterära verk.

Gunnar Ekelöf och kvinnorna

Gunnar Ekelöf hade en minst sagt komplicerad relation till det andra könet och hans förhållanden med kvinnor slutade ofta på oväntade sätt. Han första äktenskap med Gunnel Bergström slutade till exempel med att hon begärde skilsmässa för att istället bli tillsammans med en annan av Sveriges främsta diktare genom tiderna, nämligen Karin Boye. Därefter gifte sig Ekelöf med Gunhild Flodquist, men efter nio års äktenskap lämnade han henne för hennes syster Ingrid.

Gunnar Ekelöfs dikter

Lyckligtvis hann Ekelöf även med att skriva en hel del dikter mellan resor och äktenskap. Hans första verk, Färjesång, utkom 1941 och skulle markera starten på en enastående litterär karriär. Till skillnad mot tidigare diktare, så som Stagnelius, så var Ekelöfs diktning mer inriktad mot förnuft och rationalitet. I debutsamlingen hittar vi bland annat dikter som Eufori, som fångar sommarnattens mystik. Andra samlingar från Ekelöf är bland annat Non Serviam, En Mölna-elegi och Stroutes. Alla dessa diktsamlingar har lite olika teman och motiv. I En Mölna-elegi utforskar Ekelöf gränserna för det svenska språket och diktningens struktur. I Non Serviam kritiseras välfärdssamhället och i Stroutes serveras ett absurt innehåll som utmanar sinnena.

Utöver dessa verk kan nämnas Vägvisare till underjorden samt Sagan om Fatumeh. Både storverk som hämtat sin inspiration från Österländsk kultur. För sina diktsamlingar har Gunnar Ekelöf blivit prisad med en mängd utmärkelser. Han vann bland annat Bellmanpriset både 1953, 1961 och 1967 och blev tilldelas Gustaf Frödings stipendium 1952. Till dessa pris kan tilläggas De Nios Stora Pris samt Nordiska rådets litteraturpris. Tillsammans talar dessa priset ett tydligt språk: Gunnar Ekelöf var en av Sveriges största diktare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterad läsning

Fyll i vad du vill söka efter och tryck sen på "Enter"

Till toppen