Harry Martinson

Harry Martinson

Harry Martinson är lite av en doldis i den svenska litteraturhistorien – detta trots att han vunnit Nobelpriset i litteratur och suttit som ledamot i Svenska Akademien. Men hans storslagna diktning, med eposet Aniara som kronan på verket, kommer alltid att garantera honom en plats i den svenska litteraturens Hall of Fame. Men vem var egentligen Harry Martinson och vad var hans bidrag till den svenska litteraturskatten? I den här artikeln ska vi berätta lite mer om denna enastående författare.

Vem var Harry Martinson?

Den blivande Nobelpristagaren Harry Martinson föddes på våren år 1904 i huvudstaden Stockholm. Men vägen mot Nobelpriset skulle inte bli enkel. Redan som barn led Martinson genom de värsta svårigheter man kan tänka sig som barn – han förlorade nämligen både sina föräldrar. Efter att hans pappa, Martin Olofsson gått bort när lille Harry endast var 6 år gammal, så beslutade modern att inte stanna i Sverige. Hon emigrerade till USA och lämnade kvar sitt barn.

Harry Martinsson blev fosterbarn och blev placerad hon en ny familj. En period bodde han även på barnhem. Martinsson fick därför aldrig några fasta rötter, och valde kanske därför att ta tjänst vid ett fartyg och segla runt jorden. Han reste och såg flera av världens länder. Men det var även den här bakgrunden som avgjorde hans framtid som författare. I flera av sina verk skriver han om en ”världsnomad” och om resor och samhällsproblem. Rotlösheten gjorde också att Martinsson kunde fantisera sig bort till andra platser.

Även Martinssons kärleksliv var stormigt som det hav han älskade att segla. I sitt första äktenskap var han gift med Moa Martinsson – ett äktenskap som drev bådas författarkarriärer framåt, men som också kantades av svallande känslor och konflikter. Efter skilsmässan med Moa gifte han sig istället med Ingrid Lindcrantz.

Harry Martinson som författare

Harry Martinsons författarskap präglades alltså av hans svåra uppväxt. Han hade en rotlöshet och ett ständigt sug efter att resa bort från den plats han befann sig på. Hans mästerliga rymdepos Aniara kan tolkas utifrån just denna rotlöshet. Handlingen tilldrar sig på ett rymdskepp som har havererat ute i rymden. Dels ger Aniara en inblick i Martinsons fantasier om att resa – hans är inte ens bunden till den här planeten.

Men Aniara gestaltar även den sträck som måste plåga Martinsson. Rymdskeppet har ju havererat i driver nu omkring planlöst i rymden, utan att kunna nå sin destination. Passagerarna ombord är fångna och kan inte ta sig någonstans, fast på en och samma plats, instängda i låda i rymden utan möjlighet att resa därifrån. Hela verket är skrivet på vers. Aniara är ett lyriskt mästerverk där Harry Martinsson uppvisar sin fulla tekniska talang. Han formar orden till rytm och berättelse som tidigare inte skådats i svensk litteraturhistoria, och därför var han helt klart värdig att få vinna Nobelpriset i litteratur.

Men Harry Martinson författade flera andra verk. Till hans litterära alster kan föras bland annat Resor utan mål, Vägen ut och inte minst romanen Vägen till Klockrike eller den humanistiskt inriktade diktsamling Passad. Harry Martinson lämnade dock inte bara en rad stora litterära verk efter sig. Flera litterära priset är delas ut i hans minne: Harry Martinson-priset, Klockrikestipendiet, Aniarapriset och Stipendium till Harry Martinsons minne.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterad läsning

Fyll i vad du vill söka efter och tryck sen på "Enter"

Till toppen