Hjalmar Söderberg

Hjalmar Söderberg

Hjalmar Söderberg är en både hyllad och hatad författare som har gjort ett enormt intryck i den svenska litteraturhistorien. Med sin skarpa penna formulerade han ofta tankar och idéer som väckte mycket känslor. Oftast skildras hemska företeelser i Söderbergs verk, och en del av den kritik som kommit att riktas mot honom har handlat om just valet av innehåll i hans berättelser. Många av kritikerna har haft svårt att hålla isär författaren från karaktärerna i hans verk, och menat att ofta moraliskt avvikande karaktärer är en spegelbild av honom själv, och att Söderberg därför också är förkastlig. Att karaktärerna i berättelserna lever ett eget liv skilt från dess skapare har tyvärr undgått dessa kritiker. Söderberg är utan tvekan en av de främst svenska skribenterna någonsin, och därför tänkte jag skriva ned några rader om honom här på sidan!

Vem var Hjalmar Söderberg?

Hjalmar Söderberg föddes i Sveriges huvudstad på sommaren 1869. Han var av allt att döma en vanlig liten pojke, men han hade dessutom en ovanlig talang för att skriva. Denna talang sträckte sig dock inte in i akademiens värld, och någon examen från universitetet blev det aldrig, trots ett misslyckat försök vid Uppsala universitet. Men i skolan träffade han vännerna Carl och Bo, som skulle vara med honom hela vägen genom livet. I skolan fick han även stifta närmare bekantskap med litteratur genom vitterhetsföreningen Concordia.

Innan Söderberg som igenom som författare arbetade han även som journalist för tidningen som Kristianstadsbladet, Ord & Bild, Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet.

Hjalmar Söderbergs litterära verk

Mest känd är dock Söderberg såklart för sina litterära mästerverk. Han har skrivit flera olika stora verk som slagit sig in i den svenska litteraturhistorien. Och trots att hans verk både hyllades och hatades av Söderbergs samtid, så har de blivit en älskad del av den svenska litteraturskatten. Numera hörs inte mycket negativt om Söderbergs verk.

Debuten skedde 1895 med Förvillelser. Redan nu riktades hårda anklagelser mot Söderberg och hans roman. Boken kritiserades för att vara djupt omoralisk och ett dåligt inflytande. I Förvillelser följer vi Tomas Weber som gör något så hemskt som att ha två kvinnor samtidigt, med alla de problem som kommer med en sådan affär. Söderberg följde upp med Historietter 1898 – en novellsamling som innehåller flera av Sveriges främsta och mest uppskattade noveller genom tiderna. Här hittar vi bland annat Nattvardens sakrament, En herrelös hund och Gycklaren, men även den kanske mest kända svenska novellen av alla, nämligen Pälsen. I Pälsen får vi följa doktor Henck och hans mödor. Henck är fattig och sjuk och söker hjälp hos sin vän. Men vännen hjälper inte till mer än att han förför Hencks fru.

Efter Historietter släpper Hjalmer Söderberg Martin Bircks ungdom och sedan sitt kanske allra främst skönlitterära storverk: Doktor Glas. Här utforskar Söderberg ännu ett känsligt ämne. Nu undersöker han om det alltid är fel och omoraliskt att döda. Han låter nämligen protagonisten mörda den hemske pastor Gregorius. Boken väckte en het debatt om ämnet. Till Söderbergs verk ska även nämnas Den allvarsamma leken – ytterligare ett mästerverk i vilket läsaren får följa med på den smärtsamma kärlekshistorien mellan Arvid och Lydia. Den allvarsamma leken kom även ut som film 2016.

Med alla dessa verk är det inte så konstigt att Hjalmar Söderberg räknas som en av de största litterära profilerna någonsin.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterad läsning

Fyll i vad du vill söka efter och tryck sen på "Enter"

Till toppen