J.K. Rowling

J.K. Rowling del 1

Från den ena kända författaren till den andra. Först skrev jag om den otroligt populäre J.R.R Tolkien och hans enorma verk Sagan om Ringen trilogin och boken The Hobbit vänder jag nu blicken till en annan med initialer i sin författarpseudonym, J.K Rowlings, skaparen av den populära serien om den unge trollkarlen Harry Potter och hans liv på skolan The Hogwartz tillsammans med sina vänner.

Vem är J.K Rowlings

J.K Rowlings, eller Joanne Rowling som är hennes fullständiga namn föddes den 31 july, 1965 i Yate, England. Hennes författarpseudonym är en kombination av hennes egna och hennes mormors namn, Kathleen, vilket tillsammans då skapar J.K Rowlings. Under 1990, efter att ha tagit examen från Exeter University, samma universitet som J.R.R Tolkien fick på, flyttade Rowlings till Portugal under 1990 för att jobba som engelskalärare. Där mötte hon portugisen Jorge Arantes som hon senare gifte sig med och tillsammans fick dottern Jessica, som föddes 1993.

Dessvärre skulle äktenskapet inte hålla och efter att skilsmässan stod klar besökt sig Rowlings för att ta sin dotter och flytta till Skottland och Edinburgh så hon kunde bo nära sin syster Di. Boendes där hade Rowings det väldigt tufft ekonomiskt, hon levde på bidrag och hade det svårt att försörja sig själv och dottern. Det var under denna period som hon började arbeta på sin första bok som hon hade fått inspiration för under en tågresa hon tog under 1990, från Manchester till London.

Efter att hon färdigställt boken försökte hon få den publicerad men gång på gång fick hon avslag, något som dessa förlag idag måste ångra bitter. Men till sist så skulle hon hitta ett förlag som köpte hennes verk, en bok som gick under namnet Harry Potter and the Philosopher´s Stone för $4000, motsvarande omkring 35 000 kronor. Boken handlade som sagt om den unge trollkarlen Harry Potter och hans liv på skolan The Hogwatz, en skola för trollkarlar och häxor.

Vem är J.K Rowlings

Boken blev snabbt väldigt populär inte bara hos läsarna utan även hos kritikerna, som inte kunde sluta att lovorda verket. Boken innebar också att J.K Rowlings snabbt blev en framgångsrik internationell författarinna och efterfrågan på uppföljare och nya avsnitt var enormt. Den första boken skulle sälja så pass bra att den intog förstaplatsen i försäljningslistor världen över, i länder som England, USA, Sverige, Tyskland och Frankrike för att nämna några. Rowlings hade nu gått från att vara en ensamstående mor till sin dotter, som levde dag från dag under tuffa förhållanden till att vara en internationellt, erkänd författarinna och omåttligt populär. Problem med pengar skulle vid det här laget i hennes liv nu vara ett minne blott och hon är idag en multimiljonär tack vare sin Harry Potter serie.

J.K Rowlings citat:

“I was set free because my greatest fear had been realized and I still had a daughter that I adored, and I had an old typewriter and a big idea. And so rock bottom became a solid foundation on which I rebuilt my life.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterad läsning

Fyll i vad du vill söka efter och tryck sen på "Enter"

Till toppen