J.K. Rowling

J.K. Rowling del 2

Vi är nu framme vid den andra delen om en av 2000-talets mest framgångsrika författare, J.K Rowlings, som innehar andraplatsen över mest sålda böcker så här långt under 2000-talet och alla dessa framgångar kommer efter skapandet av den otroligt populära serien om den unge trollkarlen Harry Potter. I den första delen skrev jag lite om de tidiga åren i Rowlings liv och om försäljningen av hennes första Harry Potter verk för $4000, Harry Potter and the Philosopher´s Stone.

Harry Potter gjorde Rowling till miljonär

Efterfrågan efter en uppföljare på den första Harry Potter boken, Den vises sten, var stora och Rowlings gjorde inte sina fans besvikna, då hon släppte Harry Potter och Hemligheternas Kammare redan efterföljande år och ett år efter detta, den tredje delen i serien, Harry Potter och Fången från Azkaban. Dessa tre böcker drog in närmare $480 miljoner under de tre första åren med Harry Potter, med över 35 miljoner sålda exemplar, översatta i 35 olika språk. När det sedan var dags för den fjärde boken i serien, Harry Potter och Den flammande bägaren, som släpptes under år 2000 valde förlaget att trycka upp 5,3 miljoner exemplar i första vändan, med 1,8 miljoner förbeställningar liggandes.

Längre väntan

Efter att ha släppt fyra böcker inom loppet av fyra år, skulle det nu dröja tills alla fans skulle få ta del av den femte delen i serien, Harry Potter och Fenixorden, en bok som kom tre år efter den flammande bägaren. Boken släpptes den 21 juni, 2003 och såldes slut på många ställen redan under den första veckan efter lanseringen. Det fanns nu ingen hejd på Rowlings popularitet och efterfrågan efter nya Harry Potter böcker hade aldrig tidigare varit så stor. Men till skillnad mot det fyra första böckerna som alla introducerades med ett års mellanrum, tog det nu lite längre tid innan fanens hunger skulle stillas nästa gång. Det gick som sagt tre år mellan den fjärde- och femte delen och ytterligare två år innan den sjätte delen släpptes den 16 juli, 2005.

Harry Potter och Halvblodsprinsen sålde otroliga 6,9 miljoner exemplar i USA under de första 24 timmarna efter lanseringen, vilket gör den till den bäst säljande boken någonsin under första dygnet. Rowlings hade vid det här laget också låtit meddela att nästa bok i serien skulle också bli den sista. Så när man introducerade Harry Potter och Dödsrelikerna i juli 2007, innebar det att denna saga var över. Det var i alla fall vad vi trodde, till dess att Rowlings helt plötsligt lät meddela att det skulle komma en åttonde bok i serien, Harry Potter och Det fördömda barnet, som släpptes hela nio år efter Dödsrelikerna, under juni 2016. Boken är dock inte alls som de första böckerna, då denna utspelar sig betydligt senare i Harry Potters liv, närmare bestämt 19 år senare, efter Dödsrelikerna.

Denna bok kommer inte, enligt uppgifter, spelas in på film utan endast släppas som bok och som en teateruppsättning i England, där pjäsen hade premiär den 30 juli, 2016.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterad läsning

Fyll i vad du vill söka efter och tryck sen på "Enter"

Till toppen