J.K. Rowling

J.K. Rowling del 3

Nu med Harry Potter serien avklarad och bakom sig, bortsett från fjolårets bok, så har Rowlings blickat framåt då hennes intresse att skriva inte har svalnat. Året efter Dödsrelikerna publicerade Rowlings en serie beståendes av fem böcker under namnet The Tales of Beedle the Bard. Alla intäkter från dessa böcker donerades till Children’s High Level Group som sedermera döpts om till Lumos, vilket är en välgörenhetsorganisation skapad av Rowlings, som fokuserar på barn i Östeuropa.

Nya målgrupper

Författarinnans första bok som hade en mer vuxen målgrupp lanserades under september, 2012 och gick under namnet The Casual Vacancy. Boken fick blandade recensioner, där man i USA kallade den för en besvikelse och tråkig samtidigt som engelsk media menade på att boken var riktigt bra och gav den tre av fem stjärnor. Året därpå släppte hon en ny bok, denna gång i en helt ny genre, crime fiction med titeln Cuckoo Calling that April, dock skriven under en pseudonym, Robert Galbraith. Försäljningen av boken var varken bra eller dålig under de första månaderna och mottog relativt bra recensioner världen över.

När det sedan uppdagades att det i själva verket var Rowlings som hade skrivit boken, då sköt försäljningssiffrorna i höjden. Rowlings själv hade hoppats att hon skulle få behålla hemligheten lite längre då det varit en riktigt befrielse att skriva under en pseudonym. Hon tycket också att det var en befrielse att få skriva under ett annat namn och på så sätt slippa all uppståndelse och förväntningar som normalt följer när en bok produceras i hennes egna namn.

Senare samma år lät Rowlings meddela att hon slutit ett avtal med Warner Bros om en helt ny serie filmer, där den första släpptes under November i fjol. Filmen baserades inte bara på en av Rowlings böcker, Fantastic Beasts and Where to Find Them, filmmanuset var också skrivet av Rowlings själv, vilket blev hennes debut inom denna kategori. Hon var också noga med att påpeka att denna bok och serie inte hade något som helst med Harry Potter att göra utan att den var en helt fristående serie, som blickade djupare in i världen med häxor och trollkarlar.

Samtidigt som allt detta har skett har Rowling också arbetat på en Harry Potter relaterad bok. På sin webbsida lät hon meddela att boken skulle bli mer eller mindre ett uppslagsverk om Harrys värld och att alla förtjänster från denna bok skulle doneras till välgörande ändamål.

Hon har också publicerat kortare historier på sin webbsida, Pottermore, där hon berättar lite om den vuxna Harry Potter och Hogwarts skolans återförening. Är ni intresserade av Harry Potter, då är pottermore absolut en webbsida ni bör besöka, om ni inte redan gjort det.

Under 2016 släpptes en ny Harry Potter, Harry Potter and the Cursed Child men Rowlings lät snabbt meddela att detta inte skulle bli en film utan istället en teateruppsättning som skulle kunna ses i London, England. Även om Rowlings hade sagt att Harry Potter och dödsrelikerna skulle bli den sista, så anses denna bok vara den åttonde upplagan i serien.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterad läsning

Fyll i vad du vill söka efter och tryck sen på "Enter"

Till toppen