J.K. Rowling

J.K. Rowling del 4

För att täcka allt om denna otroligt populära författarinna, skulle jag kunna skriva tio till tjugor inlägg men någonstans måste jag dra gränsen. Efter att ha skrivit lite om hennes start, hur hon sålde den första Harry Potter boken och produktionen som följt efter framgångarna med Harry Potter, tänkte jag nu titta lite på hennes framgångar finansiellt tillsammans med hennes privatliv och detta kommer då också bli den sista delen jag skriver om Harry Potters skapare.

Förmögen kvinna

Efter alla dessa framgångar med Harry Potter böckerna, och filmerna som följde, har Rowling nu tjänat in en enorm förmögenhet, vilket gör att hon idag är rankad som den 13:e rikaste kvinnan i England, till och med rikare än självaste drottningen av England. Även om hon sagt att Harry Potter sagan nu är över, så kommer hon inte att lägga ner pennan. Istället väntar, som jag skrev om i tidigare del, en helt ny serie som blickar in i Harry Potters värld, men med helt andra individer och karaktärer som huvudrollsinnehavare.

När den allra första Harry Potter filmen släpptes i november, 2001, så hade den premiär på 8200 biodukar runt om i världen och slog alla tidigare premiärrekord. Filmen drog in hela $93,5 miljoner under premiären och blev sedan den mest framgångsrikaste filmen under 2001. Efterföljande filmer lyckades skörda liknande rekord, med enorma försäljningssiffror under premiären.

Under 2004 utsågs Rowlings till den första personen författaren att bli en dollar miljardär, den näst rikaste kvinnliga underhållaren och hamnade strax utanför topp 1000 av världens rikaste personer. Rowlings var dock inte överens med Forbes uttalande och menade på att “jo, hon hade pengar, men att hon inte var någon miljardär”. Under 2016 publicerade tidningen Sunday Times sin lista över “rikaste personer” där Rowling var listad med en uppskattad förmögenhet på £600 miljoner, motsvarande $743 miljoner eller 6,5 miljarder kronor. Detta gjorde att hon tog en plats bland topp 200 rikaste personerna i England.

Efter att ha tjänat in miljontals med kronor på sina böcker, valde Rowling att under 2001 köpa Killiechassie House, ett hus från 1800-talet beläget intill floden Tay nära Aberfeldy, en stad i Skottland, också känd för sin single malt whisky som produceras där. Förutom denna magnifika kåk så äger hon också ett hus i Kensington i London som hon köpte för £4,5 miljoner.

Familjelivet

Efter att ha varit ensamstående under många år valde Rowlings att gifta med Neil Murray, en skotsk doktor, den 26 december 2001. Giftermålet resulterade i ännu ett barn för Rowling, sonen David Gordon Rowling Murray som föddes den 24 mars, 2003. Detta resulterade i att Rowling la ner pennan och därmed avbröt produktionen av Halvblodsprinsen som hon precis påbörjat, för att istället ta hand om sin nyfödde son. Två år senare var det så dags igen när Rowling födde sin dotter, Mackenzie Jean Rowling Murray den 23 januari, 2005. Det var också till dottern som hon dedikerade boken Halvblodsprinsen. Det var också på grund av barnen som fans nu fick vänta lite längre mellan böckerna, istället för att se en ny bok publiceras årligen, vilket hon gjorde med de fyra första.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterad läsning

Fyll i vad du vill söka efter och tryck sen på "Enter"

Till toppen