J.R.R. Tolkien

J.R.R. Tolkien del 1

I denna serie tänker jag skriva om kända författare och populära verk och böcker som finns på marknaden idag. Först ut är en författare vars böcker jag inte läst ännu men vars filmer, som baseras på böckerna, jag sett ett tiotal gånger vardera. Jag syftar så Sagan om Ringen trilogin, skriven av ingen mindre än J.R.R. Tolkien, en internationellt känd författare. Han är också den som ligger bakom boken The Hobbit som även den spelats in på film. Det fanns så mycket material att det räckte till en tredelad film där respektive del varade i över 2 timmar. Det finns inte många där ute idag som inte hört talas om J.R.R Tolkien eller Sagan om Ringen filmerna.

John Ronald Reuel Tolkien föddes den 3 januari, 1892 i Sydafrika med Arthur Tolkien som sin far och Mabel Suffield Tolkien som sin mor. Efter att hans far gick bort när Tolkien var 4 år gammal flyttade modern tillsammans med sina två barn till Birmingham i England där dom bodde som en familj fram till moderns död 1904. Nu föräldralösa tvingades barnen flytta till släktingar och privata skolor där de även bodde. En katolsk präst i Birmingham var dock den som övertog vårdnaden på papper, även om barnen inte bodde tillsammans med prästen. Trots att han hade förlorat sina föräldrar så fortsatte Tolkien sina studier och tog sedan examen från Exeter College med inriktning på språk och litteratur.

Efter studierna påbörjade han en militärkarriär som löjtnant i Lancashire Fusiliers och var sedan med och slogs i första världskriget. Redan innan kriget hade han börjat skriva och han lät inte kriget stoppa honom, då han fortsatte med sitt skrivande även då. Under kriget deltog han bland annat i slaget vid Somme, som såg en stor förlust av manskap från båda sidor. Han tvingades till sist lämna det militära på grund av sjukdom, vilket gjorde att han återvände hem till sin fru, Edith Bratt, som han gifte sig med under 1916, mitt under kriget.

Karriär som professor och författare

Efter kriget fortsatte Tolkien sina studier vid University of Leeds under 1920 och blev ett par år senare en professor vid professor vid Oxford University. Under sin karriär där startade han en författargrupp under namnet The Inklings som då bestod av personer som bland annat C.S. Lewis och Owen Barfield. Det var också under Oxfordtiden, samtidigt som han satt och betygsatte material, som han helt plötsligt började påbörja en text om en ”Hobbit”.

Denna prisbelönta fantasinovell, The Hobbit, handlar om små, kortväxta personer med stora, pälsbelagda fötter och huvudpersonen i novellen var Bilbo Baggins. Boken handlade om Bilbos äventyr och publicerades 1937 men då som en barnbok, även om Tolkien menade att boken inte egentligen var menat för barn. Förutom att bara skriva boken så skapade Tolkien även över 100 olika teckningar som hjälpte honom att berätta sin historia på ett tydligare sätt och verkligen förmedla hur han hade tänkt att det såg ut.

J.R.R Tokien citat:

“From the ashes a fire shall be woken.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterad läsning

Fyll i vad du vill söka efter och tryck sen på "Enter"

Till toppen