J.K. Rowling

JK Rowling

JK Rowlings fullständiga namn är Joanne Murray Rowling. Rowling är född 1965 och är främst känd för att ha skrivit serien om Harry Potter. Idag har böckerna sålts i över 400 miljoner exemplar och det finns trogna fans i alla åldrar som älskar böckerna om pojken som inte visste att han var en trollkarl. År 1965 föddes Rowling som första barn i familjen, två år senare kom systern Dianne till världen. Från tidig ålder hittade JK Rowling på mängder med historier och berättelser för sin yngre syster.

Familjen flyttade två gånger under barndomen och de lekte ofta med grannarna, varav två pojkar som hade stor betydelse hade efternamnet Potter. 1980 fick hennes mamma diagnosen MS vilken stadigt blev sämre och ledde till att hon avled under arbetet med Harry Potter och de vises sten vilken är den första boken om Harry Potter. Under hela skolgången var det att skriva och måla som lockade framför allt, även om lärare under åren bedömde henne som obegåvad i de övriga ämnena.

Idrott var det ämne som hon hatade mest, framför allt efter att hon bröt armen under en idrottslektion. Hennes bästa vän i skolan har många stora likheter med den kvinnliga karaktären Hermione Granger i Harry Potter böckerna. I vuxet liv studerade Rowling engelska på universitetet, arbetade som sekreterare och administratör samt arbetade i två år med mänskliga rättigheter i Afrika. Hon fick en dotter med en make i Portugal, men äktenskapet blev väldigt kort och de flyttade slutligen tillbaka till England med varandra.

Harry potter kommer till

Efter flytten till England var det väldigt svårt ekonomiskt som en ensamstående mor och manuset fick ligga åt sidan under en tid. Samtidigt som hon arbetade som engelsklärare på deltid fick hon ett stipendium på 8 000 pund vilket ledde till möjligheten att slutföra arbetet med boken. Boken skrevs på olika caféer samtidigt som dottern låg bredvid och sov. Första boken i serien heter Harry Potter och hemligheternas kammare. Totalt har hon skrivit sju böcker i serien om “pojken som överlevde”. Böckerna har filmatiserats och det har även kommit spin-off filmer som har anknytning till Harry Potters magiska värld. Rowling har också gett ut flera andra böcker som har anknytning till Harry Potter och den magiska världen han lever i.

Första boken

Första boken om Harry Potter blev en stor succé och för över tio år sedan uppskattades hennes förmögenhet att uppgå till 545 miljoner pund, det är över sex miljarder svenska kronor. Det var inte något som hon hade förväntat sig efter att under så lång tid levt väldigt knapert, men hon är väldigt tacksam över succén och genomslaget som kom. En stor del av hennes förmögenhet har hon valt att skänka till olika välgörenhetsorganisationer och arbetar bland annat med att även de fattigaste barnen på jorden också ska få tillgång till böcker. Idag är J K Rowling gift och har bytt efternamn till Murray, men valt att behålla sitt författarnamn. Efter böckerna om Harry Potter har Rowling gett ut ett par vuxenböcker under pseudonym med namnet Robert Galbraith men har inte alls fått lika omfattande uppmärksamhet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterad läsning

Fyll i vad du vill söka efter och tryck sen på "Enter"

Till toppen