I den här artikeln ska vi diskutera en annan framstående profil inom svensk kultur. Det ska nämligen handla om diktaren Nils Ferlin, som bland annat räknas som en av de viktigaste av de så kallade klarabohemerna. Under sin livstid författade Nils Ferlin flera vackra lyriska verk och blev belönad med en rad prestigefulla priser. Utöver sin framgångsrika karriär som skribent testade Ferlin även lyckan som skådespelare och medverkade i flera pjäser. Nils Ferlin har betytt mycket för svensk kultur och litteratur även långt efter sin död. Han har bland annat tonsatts av en rad framstående musiker. Och i dag står hans staty på Klarabergsgatan och vakar över Klara kyrka. I den här artikeln ska vi kika lite närmare på Nils Ferlins liv och litterära alster.
Vem var Nils Ferlin?
Det var i Karlstad vintern 1898 som Nils Johan Einar Ferlin kom till världen. Pappan hette Johan Ferlin och arbetade vid Nya Wermlands-Tidningen som redaktionssekreterare, och mamman hette Elin Nathalia. Nils hade två systrar, en äldre och en yngre. I Karlstad levde ett gott liv och den unge Nils gick på Andersson & Poignants privatskola. Men hösten 1908 bröt de upp från Karlstad och flyttade till Filipstad där pappan fått en tjänst som huvudredaktör. Nils fick där gå vid realskolan. Men pappan anställning gick inget vidare, och han slutade efter bara ett halvår. Mamman och barnen valde att stanna kvar i Filipstad medan pappan åkte tillbaka till Karlstad. Inte heller där tycks det ha gott speciellt bra, för man fann honom inom kort livlös i Klarälven. Bättre gick det för unge herr Ferlin som redan nu utmärkte sig i skolan med ett skarpt intellekt.
Efter skolgången testade Ferlin på flera olika arbeten, bland annat i en bokaffär. Efter vidare studier tog han även mönstring på ett fartyg, men inte heller detta liv passade honom. Ferlin var en duktig och snäll ung man med mycket talang. Han var en snabbtänkt underhållare, samtidigt som han kunde festa till det ibland. Han ska bland annat ha fått sig en och annan drink av vännen Frid som sysslade med hembränning.
Nils Ferlins diktning
Att Nils Ferlin skulle lyckas i livet var det ingen tvekan om, och 1930 kom hans första diktsamling, En döddansares visor, utgiven av Bonniers förlag.
Redan i denna diktsamling kom en av Ferlins allra mest kända dikter, med två av hans mest citerade rader:
”Jag är ganska mager om bena // tillika om armar och ben”.
Tre år senare kom Barnfotabarn en diktsamling som bland annat innehöll just dikten Barnfotabarn.
Denna sorgliga dikt blev också en av Ferlins mest berömda dikter:
Du har tappat ditt ord och din papperslapp,
du barfotabarn i livet,
Så sitter du åter på handlarns trapp
och gråter så övergivet.Vad var det för ord – var det långt eller kort,
var det väl eller illa skrivet?
Tänk efter nu – förrn vi föser dig bort,
du barfotabarn i livet.
Denna dikt analyseras även flitigt runt om i Sverige på såväl skolor som universitet inom diverse litteraturstudier. Andra kända dikter av Ferlin är bland annat Den stora kometen, Inte ens en grå liten fågel och I livets villervalla. För sina många vackra dikter har Ferlin blivit förärad med bland annat De Nios Stora Pris, Gustaf Frödings stipendium samt Bellamanpriset.