Stephen King

Stephen King – kungen av skräck

Den som gillar skräck har garanterat läst minst en bok av Stephen King. Han är en favorit för många inom just genren skräck och han har skrivit en mängd böcker som blivit väldigt väl kända genom åren. Flera av hans böcker har legat på bästsäljarlistorna.

En hård barndom och uppväxt

Stephen King föddes 1947 i Portland, Maine i USA. Han hade en svår uppväxt och var som barn lite tjock och klumpig. När han växte upp var han på grund av detta lite mobbad. Han var den som blev sist utvald av de andra barnen när det kom till att spela brännboll och liknande sporter. Uppväxten präglades också av att han var utstött och därför spenderade han mycket tid ensam. Om nätterna hade han ofta mardrömmar om att göra bort sig offentligt. Han fantiserade ihop ett alter ego, en superhjälte vid namn Cannonball Cannon.

Alla dessa idéer och mardrömmar han hade gjorde att han ett tag trodde att han skulle bli sinnessjuk. Han berättade i en intervju att han brukade läsa dödsannonser och sedan stryka över namnen på de som dött i telefonkatalogen. Det här är några av de konstiga idéer han hade som ung. King hade en period under sin uppväxt där han var nästintill besatt av döden, mest av allt sin egen död. Han trodde att han inte skulle leva längre än till han var 20 år.

Under den här tiden fantiserade han mycket om mörka gator där figurer som försökte gripa tag i honom och ta med honom in i mörkret fanns. Det här ledde vidare till att hans enorma intresse av skräck blommade upp. Intresset växte sig större och större med åren och han läste allt vad han kunde komma åt inom skräck. En rolig berättelse som verkligen personifierar Stephen King är den om när han såg filmen The earth vs the flying saucers på en biograf. Filmen avbröts hastigt mitt i för att tala om att Sovjetunionen precis hade skickat upp sin första rymdfarkost Sputnik. King fantiserade direkt iväg om att det här var fiendens farkost från filmen som var laddat med atombomber. Fantasierna kopplades ihop med hans egen verklighet där han just satt och såg filmen. Under resten av filmen satt han och tänkte på att han närsomhelst skulle kunna bli utplånad.

Ärver faderns intresse

Den unga Kings uppväxt präglas av hans fader. Fadern var en man som gillade sprit och kvinnor och inte kunde hålla sig inom lagens gränser. Jobbet som sjöman inom handelsflottan ledde till att King fick en brasiliansk halvsyster. Pappans vilda leverne ledde till slut fram till att hans problem med sprit och kvinnor blev så stora att han en dag valde att lämna sin familj. King valde att aldrig leta upp fadern sedan han lämnat familjen. Inte ens när han senare i livet hade råd att anlita någon. Han säger själv att det är lite som en vidskepelse ”väck inte den björn som sover”. Uppväxten har såklart speglat hans skrivande otroligt mycket och är samtidigt det som har lagt grunden till hans böcker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterad läsning

Fyll i vad du vill söka efter och tryck sen på "Enter"

Till toppen