Stephen King (född 1947) är en av världens mest produktiva och populära författare, känd som ”skräckens mästare.” Han har skrivit över 60 romaner och över 200 noveller, många av dem med inslag av skräck, spänning, fantasy och science fiction. Kings författarskap sträcker sig över flera decennier, och hans böcker har ofta blivit filmatiserade och adapterade för TV.
Den som gillar skräck har garanterat läst minst en bok av Stephen King. Han är en favorit för många inom just genren skräck och han har skrivit en mängd böcker som blivit väldigt väl kända genom åren. Flera av hans böcker har legat på bästsäljarlistorna.
En hård barndom och uppväxt
Stephen King föddes 1947 i Portland, Maine i USA. Han hade en svår uppväxt och var som barn lite tjock och klumpig. När han växte upp var han på grund av detta lite mobbad. Han var den som blev sist utvald av de andra barnen när det kom till att spela brännboll och liknande sporter. Uppväxten präglades också av att han var utstött och därför spenderade han mycket tid ensam. Om nätterna hade han ofta mardrömmar om att göra bort sig offentligt. Han fantiserade ihop ett alter ego, en superhjälte vid namn Cannonball Cannon.
Alla dessa idéer och mardrömmar han hade gjorde att han ett tag trodde att han skulle bli sinnessjuk. Han berättade i en intervju att han brukade läsa dödsannonser och sedan stryka över namnen på de som dött i telefonkatalogen. Det här är några av de konstiga idéer han hade som ung. King hade en period under sin uppväxt där han var nästintill besatt av döden, mest av allt sin egen död. Han trodde att han inte skulle leva längre än till han var 20 år.
Under den här tiden fantiserade han mycket om mörka gator där figurer som försökte gripa tag i honom och ta med honom in i mörkret fanns. Det här ledde vidare till att hans enorma intresse av skräck blommade upp. Intresset växte sig större och större med åren och han läste allt vad han kunde komma åt inom skräck. En rolig berättelse som verkligen personifierar Stephen King är den om när han såg filmen The earth vs the flying saucers på en biograf. Filmen avbröts hastigt mitt i för att tala om att Sovjetunionen precis hade skickat upp sin första rymdfarkost Sputnik. King fantiserade direkt iväg om att det här var fiendens farkost från filmen som var laddat med atombomber. Fantasierna kopplades ihop med hans egen verklighet där han just satt och såg filmen. Under resten av filmen satt han och tänkte på att han närsomhelst skulle kunna bli utplånad.
Ärver faderns intresse
Den unga Kings uppväxt präglas av hans fader. Fadern var en man som gillade sprit och kvinnor och inte kunde hålla sig inom lagens gränser. Jobbet som sjöman inom handelsflottan ledde till att King fick en brasiliansk halvsyster. Pappans vilda leverne ledde till slut fram till att hans problem med sprit och kvinnor blev så stora att han en dag valde att lämna sin familj. King valde att aldrig leta upp fadern sedan han lämnat familjen. Inte ens när han senare i livet hade råd att anlita någon. Han säger själv att det är lite som en vidskepelse ”väck inte den björn som sover”. Uppväxten har såklart speglat hans skrivande otroligt mycket och är samtidigt det som har lagt grunden till hans böcker.
Kings inspiration och karriär
Det är lätt att tro att King ärvde intresset för skräck från sin fader. Efter faderns bortgång 1949 fick King reda på faderns intresse för skräck och det förvånade honom lite. Han ärvde inofficiellt ett antal böcker som handlade om skräck och läste dem snabbt. Hans moster fick reda på att King hade böckerna och efter det försvann de snabbt från honom. Han såg aldrig böckerna igen. Faderns bortgång skapade stora problem för familjen ekonomiskt. För mamman blev det hårt arbete i form dubbla arbetsskift. De hade stora problem att klara ekonomin trots mammans hårda arbete.
Till skillnad från faderns vilda leverne var Kings mamma Nellie Ruth starkt religiös och troende. Hon uppfostrade sina två söner strängt. Trots deras tuffa ekonomi lyckades ändå båda sönerna få stipendium och kunde läsa på universitet. Varje vecka skickade mamman 5 $ var till sönerna under skoltiden. King fick senare höra att hon ofta avstod från måltider för att kunna skicka pengarna. Modern fick cancer och gick bort 1973. För att hantera känslorna som uppstod skrev King böcker. Bland annat Vägbygge och Kvinnan i rummet.
Det som startade hans karriär
Kings skrivkarriär började när han vid tolv års ålder fick en egen skrivmaskin. Han börjar skriva noveller som han skickar in till tidskrifter men blir gång på gång refuserad. Istället börjar han skriva ihop noveller som han säljer direkt till sina klasskamrater. När rektorn för skolan får reda på det sätter han stopp för det.
Stephen King får sitt första uppdrag
King fortsätter sitt skrivande när han gör en egen tidskrift med satiriska inslag. En av lärarna på hans skola får reda på att han trycker sin egen tidskrift och sätter stopp för det. Han hjälper istället King att få ett riktigt jobb på en tidskrift där han fick skriva om sport. Även om det inte var det King helst ville skriva om tackar han ja. Redaktören på tidskriften Lisbon Enterprise, Jon Gould, tog sig an King och gav honom rätt kunskap för att skriva vidare.
Den första berättelse King fick publicerad var ”I was a Teenage Graverobber” året 1965. Den säger en hel del om hur hans karriär blev efter det. Under tiden på universitetet skrev King under två år en hel del i sin egen spalt Kings Garbage Truck. King fick efter universitetet jobb på en bensinmack och träffade sitt livs kärlek som han gifte sig med 1971. Tillsammans fick tre barn. Efter några år fick han jobb som engelsklärare och varje dag efter jobbet satte han sig och skrev men det gick trögt att få något publicerat.
Vändningen kom när han hade skrivit fyra sidor på Carrie som han slängt i soporna men frun hittat och plockat upp. Hon bad honom fortsätta för det han skrivit var riktigt bra. Han slutförde boken och skickade in den till Dobbleday. Hans fru ringde en dag. Hon hade ett telegram som hon läste upp: ‘”Carrie” officiellt en Doubleday bok. $2500 i förskott mot royalties. Grattis grabben, framtiden ser ljus ut. Bill” och det var början på hans karriär.
Kings stora verk
Många av Kings verk har genom åren blivit filmer och serier. För att nämna några av de största har Carrie, Varsel, Det och Den gröna milen blivit stora succéer. De har varit uppskattade på bioduken och blivit kritikerrosade. På senare år har den nya filmatiseringen av Det och tv-serien Under the Dome blivit stora mycket populära runt om i världen. Precis som Carrie inledde hans karriär som författare så inledde också Carrie hans karriär på filmduken. Första gången Carrie blev film var 1976 och återigen år 2013 spelades det in en film baserad på boken.
1408 är en film som har regisserats av den svenska författaren Mikael Håfström. Filmen är baserad på Stephen Kings med samma namn som titeln på boken. Handlingen utspelar sig på hotellrummet 1408 på Dolphins hotel. I handlingen sägs det att ingen har överlevt mer än 60 minuter i rummet. Huvudrollsinnehavaren Mike Enslin, som spelas av John Cusack, är en känd författare. Han skriver om sina upplevelser i hemsökta hus och framförallt då hotell. När han till slut får ta in på rum 1408 en natt börjar en rad hemska saker hända. Filmen har två slut och du kan välja vilket du vill se.
Stephens personliga favoriter
I flertalet intervjuer genom åren har King sagt att hans personliga favorit av böckerna är Lisas story. På senare år har han dock börjat säga att 11.22.63 är hans favorit, men som hos alla kan smaken förändras med tiden. De båda tillhör hans favoriter.
Ny filmatisering av Det
Filmen Det har idag setts av miljontals människor. Den utspelar sig med clownen Pennywise som först drar ned Bills bror i avloppet och brodern försvinner. Efter att han har försvunnit dröjer det några månader innan ett gäng ungdomar samlas på sommaren. Bill är med i gänget och Pennywise börjar dyka upp igen. Otäcka saker händer och filmen har en väldigt spännande och läskig handling. Filmatisering som skedde 2017 blev väldigt omtalad och där spelas Pennywise av Bill Skarsgård. Det visar sig att Pennywise är ett monster som vaknar upp vart 27:e år och börjar äta upp barn.
Filmatiseringen av Den gröna milen blev otroligt känd. Tom Hanks spelar fängelsevakten Paul Edgecomb som får in en svart man vid namn John Coffey. John har precis blivit dömd för att ha dödat 2 vita yngre flickor och ska avrättas. När John har suttit inne ett tag börjar han visa på krafter som gör att fängelsevakterna börjar tro att det är fel man som har blivit dömd.
Här har nämnts ett fåtal, men Stephen King har många fler filmatiseringar och böcker som är helt klart läs och sevärda. Spänningen i hans böcker och det välskrivna språket är svårt att hitta någon annanstans. Vi kommer garanterat att få se fler filmatiseringar både som film och tv-serie i framtiden. Både de äldre och de som är utgivna på senare år håller hög kvalitet. De som har sett de tidigare filmatiseringarna vill ofta komma tillbaka och se hur de nya har blivit. Speciellt om de har läst någon eller just den av hans böcker.
Verk av Stephen King
Stephen Kings verk sträcker sig över flera genrer och teman, från skräck och spänning till drama och fantasy. Hans förmåga att skapa komplexa karaktärer och uppslukande berättelser har gjort honom till en av de mest lästa författarna i världen. Många av hans verk har blivit kultklassiker, och hans inflytande på litteratur, film och populärkultur är oöverträffat. Stephen Kings böcker fortsätter att fascinera och skrämma läsare med sina oförglömliga berättelser. Här är en omfattande lista över hans romaner, noveller och andra verk:
Romaner av Stephen King
- Carrie (1974)
- ’Salem’s Lot (1975)
- The Shining (1977)
- Rage (1977, som Richard Bachman)
- The Stand (1978)
- The Dead Zone (1979)
- Firestarter (1980)
- Roadwork (1981, som Richard Bachman)
- Cujo (1981)
- The Running Man (1982, som Richard Bachman)
- Christine (1983)
- Pet Sematary (1983)
- Cycle of the Werewolf (1983)
- The Talisman (1984, med Peter Straub)
- Thinner (1984, som Richard Bachman)
- It (1986)
- The Eyes of the Dragon (1987)
- Misery (1987)
- The Tommyknockers (1987)
- The Dark Half (1989)
- The Stand: The Complete and Uncut Edition (1990)
- The Dark Tower: The Gunslinger (1982)
- The Dark Tower II: The Drawing of the Three (1987)
- The Dark Tower III: The Waste Lands (1991)
- Needful Things (1991)
- Gerald’s Game (1992)
- Dolores Claiborne (1992)
- Insomnia (1994)
- Rose Madder (1995)
- The Green Mile (1996)
- Desperation (1996)
- The Regulators (1996, som Richard Bachman)
- Bag of Bones (1998)
- The Girl Who Loved Tom Gordon (1999)
- Dreamcatcher (2001)
- Black House (2001, med Peter Straub)
- From a Buick 8 (2002)
- The Dark Tower IV: Wizard and Glass (1997)
- The Dark Tower V: Wolves of the Calla (2003)
- The Dark Tower VI: Song of Susannah (2004)
- The Dark Tower VII: The Dark Tower (2004)
- Cell (2006)
- Lisey’s Story (2006)
- Blaze (2007, som Richard Bachman)
- Duma Key (2008)
- Under the Dome (2009)
- 11/22/63 (2011)
- The Dark Tower: The Wind Through the Keyhole (2012)
- Joyland (2013)
- Doctor Sleep (2013)
- Mr. Mercedes (2014)
- Revival (2014)
- Finders Keepers (2015)
- End of Watch (2016)
- Sleeping Beauties (2017, med Owen King)
- The Outsider (2018)
- The Institute (2019)
- Later (2021)
- Billy Summers (2021)
- Fairy Tale (2022)
- Holly (2023)
Novellsamlingar av Stephen King
- Night Shift (1978)
- Different Seasons (1982)
- Skeleton Crew (1985)
- Four Past Midnight (1990)
- Nightmares & Dreamscapes (1993)
- Hearts in Atlantis (1999)
- Everything’s Eventual (2002)
- Just After Sunset (2008)
- Full Dark, No Stars (2010)
- The Bazaar of Bad Dreams (2015)
- If It Bleeds (2020)
Facklitteratur och essäer av Stephen King
- Danse Macabre (1981)
- On Writing: A Memoir of the Craft (2000) – En blandning av självbiografi och skrivhandbok som ger insikt i Kings liv och skrivprocess.
Pseudonymer Stephen King använt sig av
Stephen King har skrivit flera böcker under pseudonymen Richard Bachman. Några av de mest kända Bachman-böckerna är ”Rage”, ”The Long Walk”, ”Roadwork”, ”The Running Man” och ”Thinner”. Dessa böcker utforskar teman som våld, samhällskritik och individens kamp mot systemet.