Stig Dagerman

Stig Dagerman

Då har det äntligen blivit dags att skriva om ytterligare en svensk författare. Det ska handla om ingen annan än Stig Dagerman, som med sin otroliga talang och känsla för det skrivna ordet har slagit sig in i svensk litteraturhistoria. Dagerman skrev såväl romaner och noveller som dikter och dramer. En riktigt mångfacetterad skribent med andra ord. Ett liv fyllt av starka känslor, både ljusa och mörka, ledde fram till många storslagna och gripande litterära skapelser, men också fram till hans död. Vid 31 års ålder tog Stig Dagerman livet av sig. Men trots att han dog så ung, och trots att han led av en svår skrivkramp under många år, så producerade han alltså en mängd storverk och går till historien som en av Sveriges främsta litterära genier genom tiderna.

Stig Dagerman (1923–1954) var en av Sveriges mest framstående författare och journalister under 1940-talet. Trots sitt korta liv lämnade han efter sig en betydande litterär produktion som ofta skildrar människans utsatthet, ångest och existentiella villkor. Dagermans verk präglas av en stark känsla för samhällsfrågor, individens kamp och ett djupgående psykologiskt perspektiv.

Stig Dagermans korta liv

Stig Dagermans korta liv fick sin början den 5 oktober 1923 då han föddes Älvkarleby utanför Uppsala. Han hette ursprungligen Andersson efter sin mamma, vilket sedan blev Jansson efter sin pappa, och slutligen Dagerman, vilket han valde själv när han gick i gymnasiet. Men Dagerman växte inte upp tillsammans med sina föräldrar, istället bodde han i en liten stuga tillsammans med sin farmor och farfar, som levde enkla men harmoniska liv. Dagerman älskade sina farföräldrar och ska ha trivts bra hos dem. Men var även här som Stig Dagerman psykiska besvär började. Det startade med att hans farfar blev mördad och kort därefter avled även hans farmor av en hjärnblödning, eventuellt orsakad av sorg. Även Stig försökte då ta sitt liv (för första gången), men misslyckades. Han skulle dock komma att fortsätta att försöka, och så slutligen lyckas vid 31 års ålder.

Stig Dagermans litterära verk

När Dagerman var blott 22 år gammal kom hans första roman ut. Det var Ormen, som hämtade mycket inspiration från Dagermans militärtjänstgöring. Men det skulle räcka med detta verk för att kultureliten skulle få upp ögonen för den unge Dagerman. Boken, som på ett fängslande sett skildrade teman som ångest och skräck, hyllades av kritikerna och författaren kallades för geni. Men kanske var Ormens succé inte enbart positiv för Dagerman. Kanske blev pressen för stor på den unge, psykiskt instabile författaren. Stig kände en stor börda att fortsätta leverera fler mästerverk – vilket han också gjorde.

Bland flera noveller och dikter släppte han till slut nästa stora roman, nämligen De dömdas ö. Berättelsen tilldrar sig på en ö, där ett gäng sorgsna skeppsbrutna lever sin sista tid i en surrealistisk mardröm. Därtill hann Dagerman med att ge ut ytterligare två romaner: Bränt barn och Bröllopsbesvär.

Utöver romanerna skrev Stig Dagerman även flera fantastiska noveller, bland annat Överraskningen och Ett barns memoarer, men mest känd är hans för storverket Att döda ett barn, som räknas som en av de främsta noveller som någonsin skrivits på svenska. Att döda ett barn skrevs faktiskt efter att Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande bett Dagerman om en text som skulle kunna hjälpa dem att sänka hastigheten i trafiken. I texten dör också ett barn efter att ha blivit påkört av en bilist. Fler noveller finn i novellsamlingen Nattens lekar. Här i hittar vi bland annat Snöblandat regn, Nattens lekar och Den dödsdömde.

Verk av Stig Dagerman

Stig Dagermans verk har en stark psykologisk och existentiell kärna, där han skildrar mänsklig ångest, ensamhet och de djupa moraliska konflikter som präglar samhället. Hans unika röst i svensk litteratur fångar en tidsanda av efterkrigets tvivel och desillusion, samtidigt som han utforskar tidlösa frågor om människans kamp med sig själv och världen. Trots sin tidiga bortgång har Dagerman förblivit en av Sveriges mest lästa och diskuterade författare, vars verk fortsätter att beröra och inspirera nya generationer av läsare. Här är en lista över hans mest kända verk:

Romaner

  1. Ormen (1945)
    • Dagermans debutroman som utspelar sig på ett militärt förläggningsområde under andra världskriget. Romanen utforskar ångest, rädsla och mänskliga relationer i en pressad miljö.
  2. De dömdas ö (1946)
    • En allegorisk roman om en grupp människor som strandar på en öde ö och hur deras samhälle snabbt förfaller till våld och kaos.
  3. Bränt barn (1948)
    • En självbiografiskt inspirerad roman om en ung mans kamp med sin identitet och förhållandet till sin far och den nya kvinnan i hans liv. Romanen är en stark skildring av kärlek, svartsjuka och existentiell ångest.
  4. Bröllopsbesvär (1949)
    • En roman som utspelar sig i en liten svensk by och skildrar de intriger, konflikter och känslor som väcks till liv under en bröllopsdag.

Novellsamlingar

  1. Nattens lekar (1947)
    • En samling noveller som utforskar teman som ångest, skuld och människans mörka sidor. Bland novellerna finns ”Att döda ett barn”, en av Dagermans mest kända och ofta analyserade texter.
  2. Var är min islandströja? (1948)
    • En novellsamling som blandar humor och djup allvar med skildringar av vardagens absurditeter.

Dramer

  1. Den dödsdömde (1947)
    • Ett drama som utforskar människans sista tid i livet, och hur döden påverkar relationer och individens kamp med sina sista tankar.
  2. Skuggan av Mart (1948)
    • En pjäs om en man som är besatt av sitt förflutna och den skuld han bär med sig, vilket påverkar alla hans relationer.
  3. Den yttersta dagen (1952)
    • Ett drama som skildrar människors möte med sina rädslor och förhoppningar i en tid av totalitärt förtryck.

Reportage och essäer

  1. Tysk höst (1947)
    • En reportagebok baserad på Dagermans resor genom ett efterkrigets Tyskland. Boken är en stark och gripande skildring av ett land i ruiner och de moraliska och mänskliga frågor som väcks i kölvattnet av andra världskriget.
  2. Dagsedlar (1954)
    • En samling av Dagermans satiriska och samhällskritiska dagsedlar, korta texter som publicerades i tidningen Arbetaren.
  3. En samling dikter och tankar (postumt)
    • Dagermans samlade tankar och reflektioner om livet, samhället och människans existentiella villkor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterad läsning

Fyll i vad du vill söka efter och tryck sen på "Enter"

Till toppen