Viktor Rydberg

Viktor Rydberg

Det har blivit dags att skriva om en av Sveriges viktigaste författare under 1800-talet. Med klassikern Singoalla når han en bred publik även i dag, och den berömda dikten Tomten fortsätter att vara ett viktigt inslag i julfirandet i många svenska hem. Viktor Rydberg släppte lös fantasin i svensk litteratur och skapade sagolik magi som ingen författare tidigare. För alla drömmare och sagoälskare är Viktor Rydberg ett självklart val för läsningen. För sin litterära insats blev han även invald i Svenska Akademin. I den här artikeln ska jag skriva lite mer om denne viktiga profil inom svensk litteratur och kultur.

Viktor Rydbergs liv

Viktor Rydberg föddes under vintern 1828. Hans stora familj bodde då i Jönköping och här skulle Rydberg även växa upp. Dock främst i en annan familj. Mamman dog nämligen redan 1834. Moderns död ledde också till att det yngsta barnet i familjen, Viktors lillasyster dog, och händelserna drev den unge författarens fader galen. Han förlorade sedermera vårdnaden och så kom Viktor Rydberg att hamna i en fosterfamilj.

Grundskolan gick Rydberg i Jönköping, men för gymnasiet blev det Växjö gymnasium. Här trivdes dock inte Rydberg och han blev nedstämd. Han valde ändå att läsa vidare vid Lunds universitet, där han hamnade tillsammans med kamrater av högre intellektuell förmåga. Efter studietiden arbetade Viktor Rydberg (utöver sin karriär som författare) främst som journalist för olika tidningar, men han föreläste även vid Göteborgs universitet och producerade en del teckningar.

Viktor Rydbergs böcker och verk

Viktor Rydberg hann med att skriva en rad framstående litterära verk, såväl prosa som lyrik. Därtill gjorde han flera skickliga översättningar, bland annat av Goethes Faust och av Edgar Allan Poes Korpen. Men det var som egen skribent han gjorde störst avtryck. Mest känd är Viktor Rydberg kanske för romanen Singoalla. I romanen får vi resa tillbaka i tiden till 1300-talet då riddaren vid namn Erland Månesköld träffar den förtrollande vackra Singoalla. De inleder en romans som slutar i sorgfylld tragedi. Missförstånd, kärlek, hat, svartsjuka och svek för ett abrupt slut när den svarta digerdöden sveper in över landet och drar livet ur frusna själar.

Ett annat av Rydbergs storverk är Den siste athenaren. I detta historiska drama berättar Rydberg om hur den antika kulturen slutligen ger vika för kristendomens makt. Romanen är även viktigt för svensk litteraturhistoria, eftersom den brukar betraktas som den roman som slutligen etablerade romankonsten som en del av finlitteraturen.

Viktor Rydberg har även gjort sig berömd för sin diktning. Till hans diktar kan nämnas bland annat Skogsrået och Grottesången, men framför allt är Rydberg såklart berömd för dikten Tomten som ofta plockas fram såhär i juletider.

Den första strofen är väldig väl citerad och lyder:

Midvinternattens köld är hård,
stjärnorna gnistra och glimma.
Alla sova i enslig gård
djupt under midnattstimma.
Månen vandrar sin tysta ban,
snön lyser vit på fur och gran,
snön lyser vit på taken.
Endast tomten är vaken.

Hela dikten är dock betydligt mycket längre. Tomten utkom första gången redan 1881 och har alltså överlevt i snart 140 år. Men dikten är mer än bara en del av det moderna svenska julfirandet, faktum är att den har format julfirandet. Det är Rydbergs dikt Tomten, tillsammans med illustrationerna av Nyström, som förankrat den svenska tomten i de röda stugorna runt om i Sverige.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterad läsning

Fyll i vad du vill söka efter och tryck sen på "Enter"

Till toppen