Det har blivit dags att skriva om en av Sveriges viktigaste författare under 1800-talet. Med klassikern Singoalla når han en bred publik även i dag, och den berömda dikten Tomten fortsätter att vara ett viktigt inslag i julfirandet i många svenska hem. Viktor Rydberg släppte lös fantasin i svensk litteratur och skapade sagolik magi som ingen författare tidigare. För alla drömmare och sagoälskare är Viktor Rydberg ett självklart val för läsningen. För sin litterära insats blev han även invald i Svenska Akademin. I den här artikeln ska jag skriva lite mer om denne viktiga profil inom svensk litteratur och kultur.
Viktor Rydberg (1828–1895) var en svensk författare, poet, journalist och akademiker. Han är en av Sveriges mest betydande författare från 1800-talet och en centralgestalt i den svenska romantiken. Rydberg är känd för sina dikter, romaner, essäer och vetenskapliga verk, där han ofta utforskar teman som mytologi, historia, religion och mänskliga värderingar.
Viktor Rydbergs liv
Viktor Rydberg föddes under vintern 1828. Hans stora familj bodde då i Jönköping och här skulle Rydberg även växa upp. Dock främst i en annan familj. Mamman dog nämligen redan 1834. Moderns död ledde också till att det yngsta barnet i familjen, Viktors lillasyster dog, och händelserna drev den unge författarens fader galen. Han förlorade sedermera vårdnaden och så kom Viktor Rydberg att hamna i en fosterfamilj.
Grundskolan gick Rydberg i Jönköping, men för gymnasiet blev det Växjö gymnasium. Här trivdes dock inte Rydberg och han blev nedstämd. Han valde ändå att läsa vidare vid Lunds universitet, där han hamnade tillsammans med kamrater av högre intellektuell förmåga. Efter studietiden arbetade Viktor Rydberg (utöver sin karriär som författare) främst som journalist för olika tidningar, men han föreläste även vid Göteborgs universitet och producerade en del teckningar.
Viktor Rydbergs böcker och verk
Viktor Rydberg hann med att skriva en rad framstående litterära verk, såväl prosa som lyrik. Därtill gjorde han flera skickliga översättningar, bland annat av Goethes Faust och av Edgar Allan Poes Korpen. Men det var som egen skribent han gjorde störst avtryck. Mest känd är Viktor Rydberg kanske för romanen Singoalla. I romanen får vi resa tillbaka i tiden till 1300-talet då riddaren vid namn Erland Månesköld träffar den förtrollande vackra Singoalla. De inleder en romans som slutar i sorgfylld tragedi. Missförstånd, kärlek, hat, svartsjuka och svek för ett abrupt slut när den svarta digerdöden sveper in över landet och drar livet ur frusna själar.
Ett annat av Rydbergs storverk är Den siste athenaren. I detta historiska drama berättar Rydberg om hur den antika kulturen slutligen ger vika för kristendomens makt. Romanen är även viktigt för svensk litteraturhistoria, eftersom den brukar betraktas som den roman som slutligen etablerade romankonsten som en del av finlitteraturen.
Viktor Rydberg har även gjort sig berömd för sin diktning. Till hans diktar kan nämnas bland annat Skogsrået och Grottesången, men framför allt är Rydberg såklart berömd för dikten Tomten som ofta plockas fram såhär i juletider.
Den första strofen är väldig väl citerad och lyder:
Midvinternattens köld är hård,
stjärnorna gnistra och glimma.
Alla sova i enslig gård
djupt under midnattstimma.
Månen vandrar sin tysta ban,
snön lyser vit på fur och gran,
snön lyser vit på taken.
Endast tomten är vaken.
Hela dikten är dock betydligt mycket längre. Tomten utkom första gången redan 1881 och har alltså överlevt i snart 140 år. Men dikten är mer än bara en del av det moderna svenska julfirandet, faktum är att den har format julfirandet. Det är Rydbergs dikt Tomten, tillsammans med illustrationerna av Nyström, som förankrat den svenska tomten i de röda stugorna runt om i Sverige.
Verk av Viktor Rydberg
Viktor Rydbergs verk speglar en djup intellektuell nyfikenhet och ett starkt engagemang för moral och humanism. Genom sina romaner, dikter och vetenskapliga verk utforskade han historiska och mytologiska teman, ofta med en kritisk blick mot samtidens dogmatism och med en stark tro på individens frihet och värde. Rydberg har lämnat ett bestående avtryck i svensk litteratur och fortsätter att vara en av de mest respekterade och lästa författarna i Sverige, särskilt genom sina klassiska verk som ”Singoalla” och dikten ”Tomten”. Här är en lista över hans mest kända verk:
Romaner
- Den siste atenaren (1859)
- En historisk roman som utspelar sig under 300-talet i det romerska riket och skildrar konflikten mellan den hedniska kulturen och den framväxande kristendomen.
- Singoalla (1857)
- En romantisk och tragisk berättelse om kärleken mellan den svenske riddaren Erland Månesköld och zigenarflickan Singoalla. Boken är känd för sin stämningsfulla skildring av naturen och känslomässig intensitet.
- De vandrande djäknarne (1856)
- En berättelse om två unga studenter på resande fot, präglad av humor, allvar och romantiska inslag.
- Blandade smärre berättelser (1874)
- En samling av kortare berättelser som innehåller historiska och filosofiska teman.
Diktsamlingar
- Dikter (1882)
- Rydbergs mest omfattande diktsamling, som inkluderar flera av hans mest kända dikter, såsom ”Tomten”, ”Betlehems stjärna” och ”Den nya Grottesången”. Dikterna präglas av filosofiska tankar, naturlyrik och religiösa motiv.
- Medeltidens magi (1865)
- En diktsamling som utforskar medeltida teman, ofta med inslag av mystik och symbolik.
- Kantat vid Konung Carl XV
kröning (1860)
- En hyllningsdikt till Karl XV vid hans kröning som kung av Sverige och Norge.
Essäer och vetenskapliga verk
- Bibelns lära om Kristus (1862)
- Ett teologiskt verk där Rydberg diskuterar olika tolkningar av Kristusgestalten och ifrågasätter den traditionella kristna dogmatiken.
- Fädernas gudasaga (1887)
- En populärvetenskaplig bok där Rydberg redogör för nordisk mytologi och dess gudar och hjältar, baserat på sina egna tolkningar av de gamla myterna.
- Medeltidens världsåskådning (1877)
- En essäsamling som utforskar medeltidens tankevärld och filosofiska idéer.
- Undersökningar i germanisk mytologi (1886–1889)
- Ett omfattande verk där Rydberg analyserar och tolkar nordisk och germansk mytologi, och diskuterar hur dessa myter påverkat europeisk kultur.
Översättningar och andra verk
- Översättningar av Goethe och Schiller
- Rydberg var också en flitig översättare av tysk poesi och litteratur, särskilt verk av Goethe och Schiller, och bidrog till att introducera dessa författare för en svensk publik.
- Vapensmeden (1891)
- Ett drama som utspelar sig under medeltiden och som skildrar kärlek, tro och moral.