En serie om kända författare skulle inte vara komplett om vi inte hade med minst en svensk författare och vem passar inte bättre att ha med än en av Sveriges mest älskade författarinnor, Astrid Lindgren. Dagens ungdom kanske inte är allt för bekanta med denna enastående författarinna som den något äldre generationen, men dom som är födda på 70- och 80-talet och självfallet innan, vet alla vem vi talar om när vi nämner namnet Astrid Lindgren, skaparen av karaktärer som Pippi Långstrump, Emil i Lönneberga, Karlsson på taket och många, många fler därtill.
Ungdom och uppväxt
Astrid föddes den 14 november, 1907 på gården Näs, belägen i den lilla byn Vimmerby i Småland. Här bodde och växte hon upp tillsammans med sin familj vilket bestod av hennes mor, Hanna Jonsson och hennes far Samuel August Ericsson samt hennes tre syskon, systrarna Stina och Ingegerd samt brodern Gunnar Ericsson. Det är också denna gård, där Astrid växte upp som hon använt sig av i många av sina verk och baserat historier på. Under sin uppväxt hade hon det tufft, men hon klagade aldrig. När hon inte befann sig i skolan fanns hon hemma på gården, precis som hennes syskon, som alla hjälpte till med driften av familjens lantbruk. Det var också i samband med detta, under arbetet på gården, som Astrid fick höra en berättelse eller saga, kan vi kalla det, något som gjorde att Astrid fick upp ögonen för böcker, läsning och senare att även skriva.
Intresset av att läsa och skriva började också sätta spår under hennes tid i skolan, där hon skrev en uppsats under ett skolarbete, en uppsats som man skulle anse vara så pass bra att lärarna valde att få den publicerad i den lokala tidningen. Astrid Lindgrens första publicerade verk var därmed ett faktum och detta innan hon ens hunnit blivit myndig.
Planerna som Astrid hade, planer som involverade arbete som skribent på tidningar och därefter fortsatta studier, fick sättas åt sidan då Astrid, nu nyligen 18 år fyllda, blivit gravid och där fadern till barnet inte fick vara med i bilden av den enkla anledningen att Astrid inte ville detta. För att kunna försörja sig själv och med barnets bästa i åtanke, lämnade hon Lars som sonen hette hos en fosterfamilj i Köpenhamn, Danmark samtidigt som hon själv flyttade till Stockholm där hon, efter kortare studier, landade ett arbete på Kungliga Automobilklubben. Hon skickade delar av sin lön till fosterfamiljen som tog han om hennes son och åkte ner till Köpenhamn så ofta hon bara kunde. Till sist skulle hon dock ha förmågan att ta med sig Lars hem till sina föräldrar där han fick stanna tills hon hade råd att ta upp honom till Stockholm.
Pippi började växa fram
Jobbet som hon lyckades landa i Stockholm skulle visa ge mer än bara ett arbete då hon även mötte en Sture Lindgren där, en man som hon sedermera skulle gifta sig med. Nu ska det nämnas att Sture vid tillfället inte enbart var hennes arbetsgivare, han var sedan tidigare en gift man men valde att skilja sig från sin dåvarande fru och sedan gifta om sig med Astrid, ett giftermål som genomfördes 1931. Tre år efter att dom gift sig fick paret deras första barn tillsammans, Karin. Det var också tack vare Karin som historien om Pippi Långstrump växte fram, då Astrid hittade på henne för att roa sig dotter när hon låg sjuk i sängen. Karin ska vid ett tillfälle även ha önskat sig en berättelse om Pippi och det var så som skapelsen av denna fantasifigur växte fram på papper.
Berättelsen kring en av Sveriges mest älskade författarinnor fortsätter här. I första delen skrev vi lite om Astrids uppväxt, hur hon blev gravid redan som 18-åring och hur hon flyttade upp till Stockholm, för att kunna försörja sig själv och sin son Lars, som hon tvingats lämna hos en fosterfamilj fram tills dagen hon hade råd att ta med honom upp till Stockholm. Detta blev möjligt tack vare ett jobb hon fått hos Kungliga Automobilklubben där hon även hittade kärleken hennes framtida man, Sture Lindgren och hur paret fick dottern Karin under 1934.
Genombrottet
Som jag nämnde i första delen så började berättelsen kring Pippi Långstrump växa fram under Karins barndom, när hon låg sjuk i sängen. Efter tillräckligt många berättelser började Astrid skriva ner dessa på papper och till sist hade hon tillräckligt med material för att skapa en hel bok. Sagt och gjort, hon skrev boken och presenterade denna för ett förlag i Stockholm som beslöt sig för att publicera den allra första Pippi Långstrump boken, en bok som blev väldigt populär världen över och resulterade i flera verk med Pippi som huvudfigur.
Framgångarna med dessa barnböcker gjorde att hon landade ett jobb som just barnboksredaktör hos samma bokförlag som publicerade hennes böcker om Pippi. Det bästa med detta jobb var att hon hade möjligheten att även fokusera på sitt eget skrivande och inte enbart arbeta som redaktör och gå igenom andras verk. Hon blev kvar på denna position under resten av hennes arbetsamma liv fram tills dagen hon gick i pension.
Efter framgångarna med den första pippi boken, skrev Astrid snabbt en till bok om Pippi som publicerades redan året efter med titeln Pippi Långstrump går ombord. Därefter skulle det dröja två år innan den tredje upplagan om Pippi presenterades, Pippi Långstrump i Söderhavet som publicerades 1948. Nu hade hon dock inte legat på latsidan under denna period då hon skrev och publicerade första boken om Mästerdetektiven Blomkvist och första boken om Barnen i Bullerbyn.
Under sin livstid producerade Astrid en ofantlig mängd framgångsrika böcker av olika slag. Bland dessa hittar vi titlar som Nils Karlsson Pyssling, Kajsa Kavat, Mio min Mio, Karlsson på taket, Rasmus på luffen, Barnen på Bråkmakargatan, Madicken, Saltkråkan, Emil i Lönneberga, Bröderna Lejonhjärta och Ronja Rövardotter varav många av dessa även spelats in som film.
Allt hennes hårda arbete gjorde att hon tilldelas priser till höger och vänster och var och är utan tvivel en av Sveriges framgångsrikaste författare. Vid en koll under januari i år återfanns Astrid på 18 plats över mest översatta författare i världen men än mer imponerande, på en fjärdeplats i listan av mest översatta barnförfattare bakom författarna Enid Blyton, H. C. Andersen samt bröderna Grimm.
Astrids böcker har salts i omkring 144 miljoner exemplar världen över när sammanställningen gjordes tidigare i år. Hennes enorma framgångar gjorde också att hon nominerades till det högsta litteraturpriset en författare kan få, Alfred Nobels litteraturpris. Hon blev nominerad vid ett flertal tillfällen men fick aldrig ta emot priset. Det var väl mer eller mindre det enda litteraturpris som Astrid inte fick under sin livstid.
Lista över alla böcker av Astrid Lindgren
Astrid Lindgren har skrivit ett stort antal böcker som har blivit älskade klassiker både i Sverige och internationellt. Här är en lista över hennes mest kända verk, sorterade efter bokserier och fristående böcker:
Pippi Långstrump-serien
- Pippi Långstrump (1945)
- Pippi Långstrump går ombord (1946)
- Pippi Långstrump i Söderhavet (1948)
- Pippi Långstrump har julgransplundring (1979)
Emil i Lönneberga-serien
- Emil i Lönneberga (1963)
- Nya hyss av Emil i Lönneberga (1966)
- Än lever Emil i Lönneberga (1970)
Karlsson på taket-serien
- Lillebror och Karlsson på taket (1955)
- Karlsson på taket flyger igen (1962)
- Karlsson på taket smyger igen (1968)
Madicken-serien
- Madicken (1960)
- Madicken och Junibackens Pims (1976)
Barnen i Bullerbyn-serien
- Alla vi barn i Bullerbyn (1947)
- Mera om oss barn i Bullerbyn (1949)
- Bara roligt i Bullerbyn (1952)
- Jul i Bullerbyn (1963)
Ronja Rövardotter
- Ronja Rövardotter (1981)
Mio, min Mio
- Mio, min Mio (1954)
Bröderna Lejonhjärta
- Bröderna Lejonhjärta (1973)
Rasmus på luffen
- Rasmus på luffen (1956)
Lotta på Bråkmakargatan-serien
- Barnen på Bråkmakargatan (1958)
- Lotta på Bråkmakargatan (1961)
- Visst kan Lotta cykla (1971)
Kalle Blomkvist-serien (Mästerdetektiven Blomkvist)
- Mästerdetektiven Blomkvist (1946)
- Mästerdetektiven Blomkvist lever farligt (1951)
- Kalle Blomkvist och Rasmus (1953)
Fristående böcker
- Nils Karlsson Pyssling (1949)
- Kajsa Kavat (1950)
- Jul i stallet (1961)
- Sunnanäng (1959)
- Draken med de röda ögonen (1985)
Astrid Lindgrens böcker har fortsatt att fascinera både barn och vuxna med sina tidlösa berättelser, starka karaktärer och fantasifulla världar. Många av hennes verk har också blivit framgångsrika filmer, TV-serier och teateruppsättningar.