Håkan Nesser

Håkan Nesser

Håkan Nesser föddes 1950 i Kumla. Han var son till lantbrukaren Sven August Nesser och hans fru Maria Olivia som jobbade på kontor. När Håkan var ung sålde familjen gården och flyttade till staden. Fadern fortsatte som lantbrukare med arrenderad mark och Håkan gick på skola i staden. Tiden på gymnasiet läste Håkan i Hallsberg på Alleskolan och fortsatte sedan vidare vid Uppsala universitet. Han läste humanistiska ämnen och fortsatte sedan på Lärarhögskolan. Studierna ledde till att han tog examen som adjunkt i svenska och engelska. Han fick först en kortare anställning som lärare vid Valstaskolan i Märsta innan han fortsatte sin karriär som lärare i Uppsala. Det var först 1998 som han gick över till att bli författare på heltid.

Håkan Nesser var fram till 1984 gift med Ann. De har två barn tillsammans. En son och en dotter. År 2000 gifte han sig en andra gång. Den här gången med Elke som även hon hade två barn sedan innan. De bodde utomlands i 7 år mellan 2006 och 2013. Både i New York och i Storbritannien. Efter tiden utomlands valde de att bosätta sig i Sverige igen. Idag bor de båda på Gotland, men pendlar ofta till Stockholm.

Författarkarriären börjar

Den första boken han skrev var Koreografen och den kom ut 1988. Den genre han slagit igenom inom är ändå deckare. Koreografen är en kärleksroman. Det grovmaskiga nätet var den första deckare han skrev och den slog igenom stort. Boken belönades bland annat med priset ”Årets bästa debutroman” för kriminalromaner. Det grovmaskiga nätet är den första boken i serien Maardamdekalogin. En serie om tio böcker som alla handlar om Van Veeteren och hans kollegor. De bor och jobbar i den fiktiva staden Maardam som ligger någonstans i norra Europa.

Nesser har även skrivit fler böcker som utspelar sig i fiktiva städer. Böckerna om kommissarie Gunnar Barbarotti utspelar sig i Kymlinge. Kymlinge har många likheter med Kumla, staden som Nesser växte upp i. I den första boken om Barbarotti berättas det att staden har 70 000 invånare och ligger någonstans i Västsverige. Oklart exakt var. Nesser har även skrivit en storstadstrilogi som utspelar sig i New York, Berlin och London. Det är lätt att tro att han inspirerats under tiden han bodde där.

Hans böcker har översatts till 30 olika språk och sålts i mer än 15 miljoner exemplar. Flera av böckerna har filmatiserats. Maardamböckerna har filmatiserats och som Van Veeteren ser vi i filmerna Sven Wollter. En film som blev väldigt omtalad för några år sedan var Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö. Den hade biopremiär 2005. En annan film som också utspelar sig i hans fiktiva stad K är Piccadilly circus ligger inte i Kumla. Den hade premiär 2014 på bioduken.

Han har vunnit en mängd priser genom åren. Priset för bästa svenska kriminalroman har han fått hela tre gånger. Första gången var 1194 för Borkmanns punkt. Två år senare för Kvinna med födelsemärke och senast 2007 för boken En helt annan historia.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterad läsning

Fyll i vad du vill söka efter och tryck sen på "Enter"

Till toppen