Gustaf Fröding

Gustaf Fröding

Gustaf Fröding var en av de allra största ordkonstnärer som Sverige någonsin haft. Han målade med sina dikter fram fängslande känslor som få andra lyckats med. Därför lever Fröding texter vidare och läses av litteraturälskare långt efter hans död. Fröding har bidragit till den samlade svenska litteraturskatten och har förtjänat sin plats bland andra svenska historiska författare som August Strindberg, Selma Lagerlöf och Astrid Lindgren. Gustav Fröding var till och med en av kandidaterna till att vinna det anrika Nobelpriset i litteratur år 1911, men tyvärr avled Fröding innan Svenska Akademien kunde ge hon det välförtjänta priset. Eftersom Fröding är en av de stora svenska författarna genom historien tänkte jag skriva några rader om honom här.

Vem var Gustaf Fröding?

Gustav Fröding föddes liksom Selma Lagerlöf i Värmland. Han föddes den 22 augusti 1860 in i en familj med mental sjukdom. Faktum är att både mamman och pappan led av olika psykiska besvär. Mamman hade redan före förlossningen blivit drabbad av en sinnessjukdom som orsakade problem. Fadern var allmänt nedstämd och deprimerad, och satt ofta försjunken i ett melankoliskt tillstånd. Redan nu kunde man kanske förutse det lilla litterära geniets framtid.

Redan när Gustav Fröding var mycket ung började han fatta tycke för böcker. Kanske drevs han in i berättelsernas värld av föräldrarnas tillstånd. Hur som helst så spenderade han stora mängder tid på att läsa såväl romaner som lyrik. Men även om han var mycket beläst hade han inga större framgångar i skolan. Och han hoppade senare av från Uppsala universitet – kanske på grund av att han hade större intresse av andra litterära verk än de skolan ville att han skulle läsa.

Gustaf Fröding ger ut sin första text

Men kanske var det tur att han struntade i studierna. Då fick han mer tid att fokusera på sitt diktande. Snart kom också hans diktdebut: Guitarr och dragharmonika. Verket blev givetvis en succé och lade grunden för Frödings fortsatta lyriska karriär. Men den som trodde att allting nu skulle gå vägen för Fröding hade fel. Även han drogs med de mentala problem som hemsökte hans familj. Och när hans diktsamling Stänk och flikar åtalades för osedlighet i skrift förvärrades problemen. Fröding hade aldrig några intentioner på att förolämpa någon med sina texter, och han drabbades av svår ångest och av samvetskval. Dessa valde han att dämpa med whisky, med alkoholism som följd.

Gustaf Frödings litterära stil

Gustav Frödings litterära stil kan sammanfattas som romantisk ångest. I grunden var Fröding en snäll person och spred detta till världen med en värme i sin lyrik. Dikterna komponerades även av en välslipad penna som bemästrade versteknik och språkets melodi på allra högsta nivå. Men under det varme fanns även den sorg och inre smärta som plågade Fröding. Kanske är det den inre konflikten som gör Frödings poesi så levande. Här möts en grå verklighet och oväntade drömmar. Här Blandas ljus och mörker, och världens tragik splittras av bitsk satir. Med sin enastående teknik lyckades Fröding skapa kontraster som fångar läsaren i en virvel av allvar och lek.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterad läsning

Fyll i vad du vill söka efter och tryck sen på "Enter"

Till toppen