Verner von Heidenstam

Verner von Heidenstam

De flesta har säkert hört namnet Verner von Heidenstam, men inte lika många kan antagligen säga namnet på speciellt många, om ens något, av de många verk som ingår i hans litterära alster. Men faktum är att Verner von Heidenstam, trots konkurrens från andra stora svenska samtida författare så som Gustaf Fröding och August Strindberg, blev belönad med Nobelpriset i litteratur för sitt författarskap.

Hans främst bedrift för den svenska litteraturen är att han tog litteraturen in i en ny era med romantik och sensualism. Samtidigt bidrog hans till svensk historieskrivning genom sina historiska berättelser om storhetstiden och de svenska soldaternas, karolinernas, öden. Verner von Heidenstam är kanske den författare som gjort störst avtryck i den svenska litteraturen, utan att för den sakens skull bli ett namn som alla svenskar känner till, såsom Strindberg, Lagerlöf eller Lindgren.

Verner von Heidenstam (1859–1940) var en svensk författare och poet som tilldelades Nobelpriset i litteratur 1916. Han var en centralgestalt i den svenska litteraturen under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet och bidrog till att förändra svensk poesi och prosa med sin romantiska och nationalistiska stil. Heidenstams verk präglas av patriotism, historiska motiv och en kärlek till den svenska naturen och kulturen.

Vem var Verner von Heidenstam?

Verner von Heidenstam föddes den 6 juli 1859 in i en välbärgad familj. Efternamnet fick släkten efter att Peter Petersen blivit adlad. Då han kom från just Heide fick han också heta Heidenstam. Som ung hade den unge Vener tillgång till ett stort bibliotek och kunde där förkovra sig i skönlitteraturens värld. Han ska bland annat ha läst verk av såväl Tegnér och Runeberg som Xenofon och Tacitus. Sin grundläggande utbildning fick han vid Beskowska skolan i Stockholm. Det gick dock inte något vidare i skolan för Verner von Heidenstam. Den store författaren var nämligen ordblind – men det hindrade honom alltså inte från att skapa storslagna litterära mästerverk senare i livet.

Men Heidenstam utforskade även andra estetiska banor än just den litterära. Han bodde till exempel en period i Rom där han ville utforska sin förmåga med penseln. Till slut valda han dock ändå pennan.

Verner von Heidenstams relationer

Verner von Heidenstam hade bland annat en mycket nära relation till August Strindberg. Det började med att Heidenstam såg upp till Strindberg och bestämde sig för att skicka ett par dikter till honom för bedömning. Det slutade med att Strindberg utnämnde Verner von Heidenstam till tronarvinge och att de resta till Paris tillsamman. Relationen blev dock ansträngd efter att Heidenstam skickat texter som den frispråkige Strindberg sågat totalt. Det är uppenbart att både Strindberg och Heidenstam såg Strindberg som den store författaren av de två, men ändå var det Heidenstam som slutligen vann Nobelpriset i litteratur.

Verner von Heidenstam hade dessutom en vänskapsrelation till Gustaf Fröding. Det ska bland annat ha varit Heidenstam som uppmuntrat Fröding att publicera sin dikt En morgondröm utan strykningar – ett val som kom att leda till vissa problem för Fröding.

Verner von Heidenstams verk

Mest känd är ändå Verner von Heidenstam för sitt verk Karolinerna som utkom med första delen 1897 och den avslutande delen året efter. I en serie noveller får vi här följa händelserna under Stora nordiska kriget. Heidenstam har även skrivit Svenskarna och deras hövdingar. Även detta är en novellsamling som skildrar den svenska historien. Tanken var att den skulle fungera tillsammans med Lagerlöfs Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige i skolundervisningen. Där Holgersson skulle undervisa om geografi skulle Svenskarna och deras hövdingar bilda eleverna om ämnet historia. De skildrar därför flera viktiga händelser i svensk historia i en resa från Birka till Bernadotte.

Verk av Verner von Heidenstam

Verner von Heidenstams verk är en hyllning till den svenska historien, kulturen och naturen. Hans poesi och prosa präglas av en romantisk stil som ofta lyfter fram ideal som mod, ära och fosterlandskärlek. Heidenstams bidrag till den svenska litteraturen har gjort honom till en av landets mest uppskattade författare och en centralfigur i det litterära uppsvinget kring sekelskiftet 1900. Hans verk, fyllda med historiska motiv och nationella teman, fortsätter att fascinera och inspirera läsare genom sin rika bildvärld och starka berättarglädje. Här är en lista över hans mest kända verk:

Diktsamlingar

  1. Vallfart och vandringsår (1888)
    • Heidenstams debutverk som etablerade honom som en av Sveriges främsta poeter. Dikterna är inspirerade av hans resor i Europa och Mellanöstern och är fyllda med exotism och romantiska teman.
  2. Dikter (1895)
    • En samling dikter som fokuserar på svenska historiska motiv och myter, och som markerar Heidenstams övergång till en mer nationalistisk stil.
  3. Nya dikter (1915)
    • En diktsamling där Heidenstam fortsätter att utforska det svenska arvet med starka inslag av naturlyrik och patriotism.

Romaner och prosaverk

  1. Hans Alienus (1892)
    • En filosofisk roman som skildrar en ung mans sökande efter meningen med livet och hans inre kamp mellan kropp och själ.
  2. Karolinerna (1897–1898)
    • Ett tvådelat verk som skildrar den svenska stormaktstiden och Karl XII

      karoliner. Romanerna kombinerar historia med romantiska ideal och patriotisk andemening.

  3. Heliga Birgittas pilgrimsfärd (1901)
    • En historisk roman om den svenska helgonet Birgittas liv och resor.
  4. Folkungaträdet (1905–1907)
    • Ett historiskt epos i två delar, Folke Filbyter och Bjälboarvet, som skildrar släkten Folkungaättens historia från hednatid till kristendomens införande.
  5. Sankt Göran och draken (1900)
    • En roman som kombinerar myt och verklighet i skildringen av riddaren Sankt Görans kamp mot draken.
  6. Ett folk (1902)
    • En samling historiska noveller och berättelser som hyllar det svenska folkets historia och kultur.

Essäer och andra verk

  1. Pepitas bröllop (1890)
    • En essäsamling där Heidenstam reflekterar över sin syn på livet, konsten och den mänskliga naturen.
  2. Tankar och teckningar (1899)
    • En samling essäer och skisser där Heidenstam diskuterar litterära och kulturella frågor.
  3. Svenskarna och deras hövdingar (1908–1910)
    • Ett historiskt verk i två delar som berättar om Sveriges kungar och krigare från forntiden till medeltiden.

Självbiografiska verk

  1. När kastanjerna blommade (1941, postumt)
    • En självbiografisk skildring av Heidenstams ungdom och författarliv, utgiven efter hans död.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterad läsning

Fyll i vad du vill söka efter och tryck sen på "Enter"

Till toppen