Lucy Maud Montgomery

Lucy Maud Montgomery

Lucy Maud Montgomery föddes den 30 november 1874 i Clifton (idag mera känt som New London) i Kanada. Montgomery hade en tuff uppväxt utan sina biologiska föräldrar vid sin sida. Redan vid 2 års ålder dog Lucys mamma Clara av tuberkulos. Lucys pappa kunde då inte ta hand om henne själv och flyttade västerut i Kanada. Lucy blev omhändertagen av sina morföräldrar Alexander och Lucy Macneill i samhället Cavendish som ligger i Queens County.

Lucy var redan som barn väldigt intressant av att skriva olika saker, såsom dagbok, dikter, berättelser med mera. Och hon visste redan som barn att det var författare hon skulle bli när hon blev stor. I 19 års ålder gick Lucy en lärarutbildning och därefter arbetade hon i olika skolor runt om på prins Edwards ö. 1898 dog Lucys morfar, hon var då tvungen att sluta arbeta i skolan och istället resa hem till Cavendish för att hjälpa sin mormor så mycket som möjligt. Detta gjorde att Lucy fick väldigt mycket tid över och kunde ta upp sitt skrivande igen och ägna mer tid åt det.

Hon började skicka in sina noveller till tidningar som gillade dem, vilket gjorde att hon hade som inga helst problem med att försörja sig genom skrivandet. 1908 publicerades hennes första roman ”Anne of green gables” mera känd i Sverige som ”Anne på grönkulla”. Boken blev en stor succé och den översattes till svenska år 1909.

Lucys mormor dog 1911, efter de gifte hon sig med pastorn Ewen. Tillsammans flyttade de till samhället Leaskdale i Ontario. Tillsammans fick de 3 stycken barn ihop, dock en av dem dödfödd. Lucy skrev totalt 21 romaner som översatts till 36 olika språk. Vid sidan av skrivningen till sina romaner skrev hon ständigt dagbok under hela livet i hopp om att de skulle publiceras efter hennes död. 1942 bara 67 år gammal hittades Lucy död i Toronto. 2008 gick Lucys barnbarn ut med att Lucys död var självmord och att hon bredvid ska ha lämnat ett brev.

Författarskap

Lucy Maud Montgomery absolut kändaste roman är böckerna om Anne på grönkulla. Det är en berättelse om en fantasifull liten flicka som tas om hand av ett äldre par efter att ha flyttats från olika familjer och barnhem. Flickan har en jobbig uppväxt men man får följa hennes liv på grönkulla där allting sakta men säkert blir till de bättre. En annan uppskattad serie är Emily-serien som även den handlar om en fantasifull flicka med drömmar om att bli författare.

De flesta av Montgomerys böcker tillägnas till barn men hon har även skrivit några få vuxenromaner. 1985-2004 publicerades hennes dagböcker offentligt. Dem skiljde sig väldigt mycket från hennes tidigare verk, då dessa var betydligt mörkare historier. Och de framgick även att hon led av depression till större delen av livet. Genom Montgomery har turismen ökat väldigt mycket på prins Edwards ö. Hennes barndomshem i Cavendish har blivit en historisk sevärdhet. Även huset Green gables och dess omgivning som var idén bakom ”Anne på grönkulla” har blivit en stor turistattraktion.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterad läsning

Fyll i vad du vill söka efter och tryck sen på "Enter"

Till toppen