Ray Bradbury

Ray Bradbury

Ray Bradbury är en amerikansk författare som kommer från delstaten Illinois. Han heter Douglas i mellannamn. Han föddes årtalet 1920 på dagen den 22 augusti det året. Han levde sedan till en ålder av 91 år och dog alltså årtalet 2012 i delstaten Kalifornien.

Den genrer som Ray skrev som författare var den amerikanska fantasy- och science fiction samt skräck. De av hans verk som har fått allra mest uppmärksamhet är just “Fahrenheit 451” som han skrev år 1953 samt “Invasion på Mars” som skrevs år 1950. Ray är halvsvensk tack vare hans mor som kom ifrån landskapet Dalarna. Hon hette Ester Maria Moberg.

Som ung så flyttade Ray flertalet gånger för att sedan bilda en bas i Los Angeles årtalet 1934. Något som dessutom är roligt med hans artisteri är att han väldigt många gånger skrev om tekniska företeelser dock utan att ha någon som helst erfarenhet av det. Ray körde nämligen aldrig bil och saknade körkort samt så flög han för den allra första gången vid en ålder på 62 år. När man klassificerar hans böcker så brukar de allra flesta räknas som science fiction men detta var något som Ray själv inte höll med om. Han tyckte enbart att “Fahrenheit 451” var science fiction. Han andra kända bok “Invasion på Mars” klassades istället som fantasy. Ett vanligt tema i alla hans böcker var just att det var en drömsk karaktär. Det blandades i allt det tekniska med en hel del drag från fantasygenren. Såklart har han en del verk som är väldigt tydliga i dess klassificering, antingen tydliga fantasyverk eller en del tydliga skräcknoveller. Dessutom så skrev han även detektivromaner, han har två stycken bakom sig.

Ray hann under sin livstid skriva hela 27 noveller och en bit över 600 korta berättelser. Hans böcker har sålts i över 35 olika språk samt så har han sålt över åtta miljoner kopior över hela världen. Han räknas till en av de populäraste författarna från sin tid.

Ray Bradburys privatliv

Ray hade under sitt liv endast en kvinna och detta var Marguerite McClure som han gifte sig med år 1947 och förblev det till dagen då hon gick bort år 2003. Tillsammans så skaffade paret 4 stycken barn. Alla är döttrar med namnen Ramona, Susan, Alexandra och Bettina. Ray bodde fram tills giftermålet när han var 27 år gammal hemma hos sina föräldrar. Maggie som hans fru även kallades var den enda kvinnan som han under hela sitt liv dejtade.

Som tidigare nämnt så hade Ray inget körkort eller bil utan valde att enbart förlita sig på kollektivtrafik samt sin egen cykel. Ray drabbades som så många andra i sina äldre dagar av en stroke, detta var år 1999 och stroken lämnade honom rullstolsbunden. Dock så fortsatte han att skriva efter detta ända fram tills en vecka innan han gick bort. Han brukade även vanligen dyka upp på olika konvent för science fiction och detta gjorde han ända fram tills år 2009. Efter det valde han att pensionera sig från den delen av sin karriär.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterad läsning

Fyll i vad du vill söka efter och tryck sen på "Enter"

Till toppen