Tre stora svenska bokförlag

Tre stora svenska bokförlag

Kanske är du en författare som går och funderar över vilket förlag du ska skicka ditt bokmanus till, eller så är du bara intresserad av att veta mer om vilka förlag som finns i Sverige. Det kan vara intressant att veta vilka det faktiskt är som avgör vilka böcker som trycks eller vilka böcker som får en stor budget för marknadsföring. I den här artikeln tänkte jag därför kika lite närmare på tre av de stora bokförlag som verkar på den svenska marknaden

Bonnierförlagen

Året var 1837 då Albert Bonnier startade Albert Bonniers förlag. Förlaget har vuxit till en koncern som omfattar flera olika verksamheter och förlag. Sedan Bonniers egna bok Bevis att Napoleon aldrig har existerat utkom så har förlaget givit ut en mängd olika kända svenska författare och berömda böcker. Numera är Albert Bonniers förlag det största förlaget i Sverige. Dessutom ägs Bonnierförlagen än i dag, alltså snart 200 efter grundandes, av samma familj. I Bonnierförlagen ingår bland annat Bonnier Fakta, Reseförlaget, Lovereads, Bonniers Bokklubb och såklart Alberts Bonniers förlag. Varje år ger bara Albert Bonniers Förlag ut över hundra nya titlar. Därtill kan räknas en del återutgivning av gamla titlar. I snitt släpper Albert Bonniers förlag alltså en ny bok ungefär var tredje dag.

Norstedts förlagsgrupp

Även Norstedts förlagsgrupp är en stor förlagskoncern med flera olika förlag. Norstedts förlag grundades redan 1823 av Per Adolf Norstedt, vilket gör förlaget till det äldsta förlaget i landet. Norstedts förlagsgrupp består såklart av Norstedts förlag, som är det största förlaget i koncernen. Här utges ett blandat utbud av vuxenböcker. Norstedts förlag kan stoltsera men författare som Jonas Gardell, Stieg Larsson, Hjalmar Gullberg och Stig Dagerman, eller varför inte August Strindberg, Astrid Lindgren, Henning Mankell och Jonas Hassen Khemiri. De har även givit ut flera stora utländska författares verk, bland annat Tolkiens serie Sagan om ringen och Rowlings böcker om trollkarlen Harry Potter.

Även det kända förlaget Rabén & Sjögren ligger under Norstedts förlagsgrupp. På Rabén & Sjögren ger man ut barnböcker. Förlaget har givit ut flera kända barnboksförfattare, så som Viveca Lärn, Lennart Hellsing och Barbro Lindgren, men även Astrid Lindgren och Anders Jacobsson och Sören Olsson kända för böckerna om Sune och Bert. Rabén & Sjögren kan alltså skryta med att ha flera kultförklarade barn- och ungdomsböcker i sitt sortiment. Andra förlag som hör till Norstedts förlagsgrupp är Norstedts Akademiska, Tiden och Prisma. Det sistnämnda specialiserade sig tidigare på ordböcker och liknande.

Alfabeta bokförlag

Det sista förlaget som jag tänkte skriva om här är Alfabeta bokförlag. Alfabeta är ett enskilt förlag som ger ut en blandning av barn- och ungdomsböcker, facklitteratur och skönlitteratur. Totalt omkring 70 verk varje år. Alfabeta strävar efter att ge ut böcker av hög kvalitet, samtidigt som de håller sig oberoende av de stora förlagskoncernerna. Eftersom de är ett mindre förlag kan de arbete närmare med sina författare, vilket är en fördel framför allt för ny författare. Alfabeta har bland annat givit ut verk från Johan Althoff, Inger Jalakas och Erlend Loe.

Här har du alltså tre av Sveriges stora bokförlag. Letar du efter ett förlag att skicka ditt bokmanus till, så kan det vara en bra idé att försöka med något av dessa!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterad läsning

Fyll i vad du vill söka efter och tryck sen på "Enter"

Till toppen