Suzanne Collins

Suzanne Collins

Denna kvinna är en internationellt känd författare som har ett par succétitlar bakom sig. Dessa består bland annat av hela Hungerspelen bokserien samt en bokserie med inspiration från Alice i Underlandet med namnet The Underland Chronicles.

Suzanne är en dotter till en amerikansk officer som krigade i flygvapnet under det vietnamesiska kriget. Alltså är hon av ett amerikanskt ursprung, lättare sagt från en stad med namnet Hartford i delstaten Connecticut. Hon föddes årtalet 1962. Som barn så blev det att hon flyttade runt med familjen mycket då fadern var en arméman. Som flicka och tonåring så fanns det största av hennes intresse bland teatern och valde därför att studera just de relaterade inriktningarna på både highschool samt universitet. I slutet så fann hon vägen in i skrivandet tack vare en kurs i dramatik skrivande. Hon började sitt arbetsliv genom att vara anställd som en barn manusförfattare för bland annat kanalen Nickelodeon.

Det var först i starten utav årtalet 2000 som hon påbörjade sin bok författarkarriär. Till en start så skrev hon enbart barnböcker. Efter ett par år av detta så påbörjade hon sin succébokserie, Hungerspelen. I denna bokserie så skrev hon tre böcker med följande namn. Den allra första boken i serien hade enbart namnet Hungerspelen på svenska och den andra delen heter Fatta eld på svenska. Den sista delen har namnet Revolt på svenska. Hon släppte en bok per år med den första som gavs ut år 2008. Dessutom så var Suzanne delaktig i filmatiseringen av denna bokserie, som filmserie så behövde de skapa fyra filmer då sista boken hade resulterat i en alldeles för lång film. Därför är den sista boken uppdelad i två filmer. Suzannes roll i filmatiseringen var såklart som manusförfattare. Filmerna släpptes även de en per år från och med den första filmens premiär årtalet 2012. Suzanne Collins är en oerhört prisbelönad författare, mycket tack vare hennes hit Hungerspelen.

Bokserien Hungerspelen

Hungerspelen handlar om en flicka som är 16 år från starten och hon bor i ett samhälle som finns i Nordamerika. Det handlar om en tid efter att Nordamerika fallit och byggts upp igen som ett land med namnet Panem. Denna flicka heter Katniss Everdeen. I landet Panem så arrangeras årligen något som kallas för hungerspelen, ett spel där landets tolv distrikt förutom Capitol måste ställa upp med en kille och en tjej vardera. Sedan sätts alla dessa ungdomar in i en arena där de slåss till döden tills det finns en ensam vinnare kvar.

Katniss som är huvudperson deltar i detta spel efter att hon ställt upp som frivillig då hennes lillasyster blev dragen för att representera deras distrikt. Bokserien är skriven ur ett första persons perspektiv, såklart från Katniss perspektiv då. Man möter även på ett flertal andra huvudkaraktärer som kommer från samma distrikt. Exempelvis så stöter man på Gale som är en av Katniss allra bästa vänner. Som hon även har romantiska känslor för. Peeta är en annan kille som är mycket viktig i Katniss liv från och med den dagen det blev bestämt att hon skulle tävla i Hungerspelen. Då Peeta blev den kille som skulle representera samma distrikt samma år, de får då spendera mer tid med varandra under tiden fram tills starten av tävlingen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterad läsning

Fyll i vad du vill söka efter och tryck sen på "Enter"

Till toppen