Eyvind Johnson

Eyvind Johnson

Eyvind Johnson drog in över Sverige som en frisk storm. Han bröt litterära mönster och banade väg för ny litteratur. För detta räknas han som en av de viktigare profilerna i svenska kultur och litteratur, och han blev så även belönad med Nobelpriset i litteratur tillsammans med den episke Harry Martinson 1974. Han var en del av rörelsen som kämpade för arbetarna, och flera av hans verk skildrar arbetarnas hårda vardag. För sitt enastående författarskap blev han även förärad med en stol i Svenska Akademien. Eyvind Johnson skrev med rakt och enkelt språk om universella ämnen, och kanske är det därför som hans verk ständigt förblir brinnande aktuella och hela tiden lockar nya läsare. I den här artikeln ska vi kika lite närmare på just Eyvind Johnson.

Vem var Eyvind Johnson?

Olof Edvin Verner Eyvind Johnson skiljer sig åt från samtida författare genom att han kommer från Norrland, mer specifikt Björkelund i närheten av Boden. Han föddes 1900 och hans föräldrar var arbetare som jobbade med att lägga järnvägen genom Sverige (ett yrke som även återkommer i Eyvinds verk). Men livet som arbetare bringade inga rikedomar till familjen, och den unge författaren fick tidigt flytta till en fosterfamilj eftersom föräldrarna inte hade råd att försörja honom. Trots detta fick han åtminstone en grundläggande utbildning på den lilla skolan i Svartbjörnsbyn. Efter att han avslutat studierna valde han att flytta och söka arbete vid femton års ålder. Även Eyvind följde i sina föräldrars fotspår och tog tunga kroppsarbeten på sågverk eller som timmerflottare (vilket återges i de självbiografiska romanerna om Olof).

Men han ägnade sig även åt att skriva och författade artiklar åt tidningarna Arbetaren samt Syndikalisten. Han var även med och grundade Vår nutid ihop med ett gäng andra unga, moderna författare. Men efter ett tag ville han se mer än Sverige, och bestämde sig för att resa. Han hamnade slutligen i Paris, och där kom han att stanna i fem år. Här ägnade han också än mer tid åt att skriva och så inleddes en enastående författarkarriär.

Eyvind Johnsons litterära stil

Eyvind Johnsons författarskap är kanske mest känt för att han bröt de skönlitterära mönster som tidigare präglat romaner. Han lyfta enkla betraktelser om verkligheten som berättade djupare saker om människans innersta natur, till exempel om hur arbetarna vars tillvaro tycks bedrövlig, ändå inte är så hemsk i varje ögonblick. Livet blir lättare om man lever i stunden. Samtidigt om det ofta finn en tung smärta i Eyvinds verk, så finns där även något upplivande.

Eyvind Johnsons främsta verk

Eyvind Johnson har författat en rad framstående litterära klassiker. Två av hans tidigare är Stad i mörker och Stad i ljus. I den förstnämnda skildrar Johnson den norrländska småstaden där han växte upp, och i den sistnämnda är det Paris som granskas av Eyvinds penna. Till hans mer kända verk hör även den självbiografiska romansviten Romanen om Olof, som består av ett flertal romaner. Men hans allra största verk är utan tvekan Strändernas svall. Här ger Eyvind Johnson oss en svensk version av Odysseus resa hem över haven efter slaget om Troja. Boken blev bland annat utnämnd som en av de fem (!) böcker som Babel anser borde räknas till en svensk kanon.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterad läsning

Fyll i vad du vill söka efter och tryck sen på "Enter"

Till toppen