Pär Lagerkvist

Pär Lagerkvist

Det har blivit dags att skriva om ytterligare en svensk författare som har lyckats vinna Nobelpriset i litteratur. Det ska handla om Pär Lagerkvist – kungen av ångest. Han är antagligen den svenske diktare som allra skickligast har lyckats beskriva den gnagande känsla som äter upp själen hos många människor, nämligen just ångesten. Pär Lagerkvists författarskap kan kortfattat beskrivas som en studie i mänsklighetens mörkaste känslor.

Han lyckades som ingen annan sätta ord på såväl ondska som smärta och kanske kan alla finna tröst i att läsa Pär Lagerkvists verk. I de smärtsamt känslofyllda (med ofta även humoristiska) orden kan många känna igen sig och bättre förstå sig själv. Han hjälper andra att sätta ord på sitt lidande och finna gemenskap. Pär Lagerkvist är en avgörande del av svensk kultur och litteraturhistoria, och därför är han även ett självklart inslag här på sidan.

Pär Lagerkvists liv

Utifrån Lagerkvists litteratur kan man tänkta sig att hans liv var ett evigt inferno och att hans tillvaro var konstant plågsam. Kanske kommer den ångest som Pär Lagerkvist utforskar i sina verk ifrån kluvenheten mellan religion och darwinism. Lagerkvist föddes nämligen i Växjö, Småland, år 1891 – och uppväxten i Växjö kantades av kristna religiösa inslag. Men Lagerkvist kom även tidigt i kontakt med Darwins teorier om evolutionen. Konflikten mellan vetenskap och religion utforskar Lagerkvist framför allt i sitt mästerverk Gäst hos verkligheten.

Slutligen vann vetenskapen och Lagerkvist tvingades trycka undan religionen i sitt inre. Men utöver den inre konflikten mellan religion och darwinism hittar jag inget utmärkande trauma som skulle kunnat utlösa djupare psykologiska besvär. Antagligen är det precis så som det brukar vara med ångest: den kan drabba vem som helst när som helst. Men att Lagerkvist led av svår ångest kan vi nog konstatera med tanke på den gripande precision med vilken han sätter ord på denna fruktansvärda känsla.

Pär Lagerkvist som författare och poet

Ett grundläggande tema genom Pär Lagerkvists litterära karriär är alltså ångest och starka, onda känslor. I romanen Dvärgen får vi följa med den ondsinte lilla dvärgen som suktar efter död och förstörelse, och som tycker allting som inte har som ändamål att utgjuta blod och förtvivlan är meningslöst och vekt slöseri. Från sin position nära kungen gör han allt i sin makt för att få utlopp för sitt hat för människorna.

Temat ångest utforskar han kanske allra främst i dikterna Ångest, ångest är min arvedel och Min ångest är en risig skog. Båda dessa dikter sätter fingret på en känsla som är mycket svår att förklara.

De första raderna i Min ångest är en risig skog lyder:

”Min ångest är en risig skog / där blodiga fåglar skrika”.

Även de inledande versraderna i Ångest, ångest är min arvedel är gripande läsning:

”Ångest, ångest är min arvedel / min strupes sår / mitt hjärtas skri i världen”.

Med sådana målande ord är det inte konstigt att Lagerkvist har hyllats som en av de största poeterna i Sveriges historia. Övriga mästerverk är till exempel Bödeln, Barabbas och Onda sagor.

Framgångar och utmärkelser

För sina litterära skapelser blev Pär Lagerkvist bland annat belönad med Nobelpriset i litteratur. Övriga priset som han tilldelades var bland annat Bellmanpriset och De Nios Stora Pris. Han blev även utnämnd till hedersdoktor vid Göteborgs universitet samt invald i Svenska Akademien.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterad läsning

Fyll i vad du vill söka efter och tryck sen på "Enter"

Till toppen