Karin Boye

Karin Boye

Tillsammans med namn som Astrid Lindgren, Selma Lagerlöf och Edith Södergran så är antagligen Karin Boye den kvinnliga författare som lämnat störst avtryck i den svenska litteraturhistorien. Hon skrev både enastående dikter samt fängslande och tankeväckande romaner. Därtill skriv hon även artiklar, essäer och gjorde många översättningar. Hennes smärtsamma och ofta sublima skildringar av verkligheten har förankrat hennes namn i historien. Karin Boye är än i dag en av de mest uppskattade författarna och hon fortsätter att inspirera och väcka både tankar och känslor hos nya läsare. Därför tänkte jag tillägna henne några rader i den här artikeln.

Karin Boyes liv

Karin Boye föddes mitt i centrala Göteborg, på Vasaplatsen, under 1900-talets första höst. Sju år senare klev hon för första gången in i Mathilda Halls skola där hon skulle komma att få sina första två års utbildning. Därefter bra det av mot Stockholm, där pappan Fritz Boye hade fått en ny tjänst inom Försäkringsinspektionen. Trots att Karin Boy tvingades att byta skola så klarade hon av sin skolgång galant, och efter sin studentexamen så läste hon även till en folkskollärarexamen innan hon flyttade till Uppsala för att vidare bilda sig inom språk och litteratur. Hon flyttade senare tillbaka till Stockholm där hon sedermera tog examen. Karin Boye var alltså en mycket välbildad och ambitiös författare.

Karin Boyes diktning

Karin Boyes dikter präglas av en mästerlig teknik som får språket att flyta fram. Hon vet hur hon ska framställa sitt innehåll i en vacker dräkt av ord. Dessutom finns där alltid något djupt och ofta smärtsamt i Boyes diktning. Hon liksom gräver fram de känslor som bor långt inne i själen. Karin Boyes debut kom med Moln, en diktsamling som tydligt visar på hennes kristet religiösa bakgrund. Dikterna i samlingen reflekterar hennes egna funderingar över livet och dess svårigheter. Med i samlingen finns till exempel dikterna En målares önskan och Moln.

Efter Moln utkommer Boye även med diktsamlingarna Gömda land och Härdarna samt För trädets skull.

I Härdarna hittar vi bland annat en av Boyes främsta och allra mest kända dikter, nämligen I rörelse som innehåller de berömda versraderna:

Den mätta dagen, den är aldrig störst.

Den bästa dagen är en dag av törst.

Nog finns det mål och mening i vår färd –

men det är vägen, som är mödan värd.

Och i För trädets skull återfinns den dikt som kanske bidragit allra mest till Boyes berömmelse.

För vem känner inte igen den inledande raden:

”Ja visst gör det ont när knoppar brister”?

Karin Boyes romaner

Men utöver sin enastående lyrik producerade Boye även en hel del prosa. Utöver verken Astarte, För lite och Kris är hon såklart mest känd för succéromanen Kallocain. Romanen räknas som ett av de största svenska litterära verken i historien och är helt klart en av de böcker som alla någon gång borde läsa. Kallocain är en dystopi som hämnat sin handling till stor del från de händelser som utspelade sig i världen under tidsperioden. Diktaturer med enväldiga härskare utvecklades, och även i boken så arbetar protagonisten Leo Kall åt regeringen i en sådan stat. Leo har uppfunnit ett serum som får alla att mot sin starkaste vilja berätta sanningen. Med vad kan uppfinning ha för konsekvenser?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterad läsning

Fyll i vad du vill söka efter och tryck sen på "Enter"

Till toppen