Tomas Tranströmer

Tomas Tranströmer

Då har det blivit dags att behandla ytterligare en av de många enormt skickliga diktare som Sverige har fostrat genom åren. Tillsammans med Lagerkvist, Gunnar Ekelöf, Harry Martinsson, Edith Södergran och Karin Boye är han antagligen den allra skickligaste lyrikern som någonsin har använt det svenska språket som arbetsredskap. Tranströmer är bland annat känd för sina vackra och slående metaforer och korta men pregnanta formuleringar. Hans dikter väcker något djupt i själen och värmer en i det svenska mörkret. För sin enastående diktning blev Tranströmer även belönad med Nobelpriset i litteratur – och en rad andra fina utmärkelser. Men vem var han egentligen, och vilka var hans främsta verk? Dessa frågor ska vi försöka besvara i den här artikeln.

Tomas Tranströmers liv

Tomas Tranströmer föddes i Stockholm 1931 och skulle komma att berika svensk litteratur under resten av 1900-talet och en bra bit in på 2000-talet. Han avled faktiskt så nyligen som 2015. Barndomens år tillbringade han mestadels på Södermalm i huvudstaden. Men förutom Stockholm så ägnade familjen mycket tid ute på morfaderns stuga i Stockholms skärgård. Den unge Tranströmer visade tidigt ett stort intresse för natur, konst och skapande verksamheter. Efter avslutad skolgång valde Tranströmer att fortsätta att studera litteratur vid Stockholms högskola. Tranströmer fortsatte därefter att arbeta som psykolog vid anstalten i Roxtuna, där han förmodligen lärde sig en hel del om livet som han senare kom att ha nytta av i sin diktning.

Tranströmers diktning

Tranströmer slog egentligen igenom stort omedelbart med sitt debutverk 17 dikter. Det krävdes bara en diktsamling för Sverige att förstå att det här var skrivet av en ny stor profil inom svensk litteratur, ett geni som stack ut från mängden. Och kanske var det tack vare Tranströmers storhet som lyriken fick ett stort uppsving under 50-talet. Hans geni drog även med sig andra diktare in i rampljuset. Hans diktning var alltid vardagligt enkel, samtidigt som den fångade tillvaron och presenterade den i metaforer som transporterade läsaren till en ny existentiell dimension.

Efter den storslagna debuten med 17 dikter 1954 släppte Tranströmer totalt 12 andra större diktsamlingar. Bland dessa återfinns bland annat Hemligheter på vägen, För levande och döda samt Sorgegondolen. I den sistnämnda behandlar han sitt eget diktande efter att han slagits av en stroke 1990. I För levande och döda avhandlar han bland annat människans potential. Denna diktsamling räknas till de 50 främst i världen av Världsbiblioteket. I diktsamlingen ingår bland annat Romanska bågar, Gator i Shanghai och Den bortglömde kaptenen.

Utmärkelser och priser

För sina många enastående diktsamlingar och dikter har Tomas Tranströmer belönats med en rad prestigefulla priser och utmärkelser. Det främsta priset är såklart Nobelpriset i litteratur som han fick 2011. Det var också det sista priset som han vann. Men dessförinnan hade han bland annat även vunnit Augustpriset 1996 för Sorgegondolen, Svenska Akademiens nordiska pris 1991, Bellmanpriset 1966, Aniarapriset 1985 och Nordiska rådets litteraturpris 1990. För att inte nämna Gustaf Frödings stipendium, De Nios Stora Pris samt Aftonbladets litteraturpris. Det var alltså ingen tvekan om att Tranströmer var en högt aktad diktare redan under sin livstid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterad läsning

Fyll i vad du vill söka efter och tryck sen på "Enter"

Till toppen