George Orwell

George Orwell

George Orwell var en författare som skrev den omtalade romanen 1984. Även om många inte känner till Orwell till namnet eller ens känner igen titeln på hans kändaste roman, har de flesta någon gång hört uttrycket: “Big Brother sees you.” Detta uttryck kommer just ifrån romanen 1984, och är ett bevis på hur relevant den dystopiska berättelsen fortfarande är för oss idag.

Eric Arthur Blair

George Orwells riktiga namn var Eric Arthur Blair, namnet som George Orwell var ett pseudonym som han sedan skulle bli känd under. Han föddes 1903, med mor, far och syskon i den brittiska delen av Indien, men flyttade under unga år tillsammans med sin mor till England. Han var begåvad i skolan och fick fina rekommendationer från sina lärare till en rektor på en bra skola, som sedan ledde vidare till ett stipendium.

Burma och Paris

Dessvärre hade Orwells föräldrar inte möjlighet att betala för vidare skolgång, och därför tog Orwell istället värvning i Burma som kolonialpolis. Tiden här i Burma gjorde ett stort intryck på Orwell och ledde till hans kända noveller ”A Haning” och ”Shooting an elefant”, samt hans roman ”Dagar i Burma”. Men dessa romaner skulle inte utges förrän långt senare, och innan dess hann Orwell flytta till Paris och försöka leva som en frilansande skribent. År senare var en utfattig Orwell tvungen att ge upp och flyttade hem till sina föräldrars hus i England. Han fortsatte att arbeta på olika romaner som Nere för räkning i Paris och London och Dagar i Burma, och jobbade även som lärare till och från, tills dess att hans hälsa satte stopp för detta. Nere för räkning i Paris och London gavs ut 1933, och i samband med denna roman använde Orwell sin pseudonym för första gången.

Andra böcker utkommer

1937, på uppdrag av en bokförläggare, skrev Orwell en bok som hette Vägen till Wigan Pier, som berättade om fattigdomen för människor i Norra England, efter den stora depressionen. Efter detta utkom Orwell med två böcker till, Hyllning till Katalonien, 1938, samt Snappa efter luft, 1939, innan en av hans största böcker, Djurfarmen, kom ut 1945. Djurfarmen uttrycker under ytan kritik mot stalinistiska Sovjetunionen, och skildrar en farm där två grisar har tagit över bondgården och format en ny regering. De två grisarna anses vara metaforer för Lev Trotskij och Josef Stalin.

1984

1948 utkom den bok som George Orwell skulle bli mest känd för, 1984. För att skapa sin titel vände författaren helt enkelt på siffrorna på året då boken kom ut. Denna roman kritiserar även stalinistiska Sovjetunionen, och skildrar ett kontrollerat samhälle där den övermäktiga härskaren som kallas för Big Brother bestämmer över allting. Befolkningen är alltid underordnad staten och är ständigt under bevakning, varifrån uttrycker “Big Brother sees you” kommer ifrån.

Boken fick genast gott bemötande, och kallades av The New York Times för;

“(…) den mest samtida romanen det året, och vem vet hur många tidigare och kommande”.

De hade inte fel. Än idag räknas 1984 som en av de bästa romanerna genom tiderna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterad läsning

Fyll i vad du vill söka efter och tryck sen på "Enter"

Till toppen