Det latinska språket och dess utveckling

Det latinska språket och dess utveckling

Latin talas inte längre, men det är fortfarande ett otroligt viktigt språk. I den här artikeln utforskar vi historien och utvecklingen av detta gamla språk och ser hur det påverkar den europeiska historien.

Latin

Latin har kallats ett dött språk, eftersom ingen talar det längre. Det påståendet är kanske inte helt korrekt. Latin är mer som ett spöklikt språk. Det är tekniskt dött, men det dyker fortfarande upp och då för att hemsöka oss. Har du någonsin blivit ombedd att fylla en juridisk mall såsom avtal, visst finns det en hel del begrepp som du inte förstår dig på. Många av dessa kommer från latinska språket. Men hur dött det än tros vara, spelade latin tidigare en viktig roll i den europeiska historien. Det var länge västvärldens primära språk. Det var ett av Europas första storlitterära språk. Det talades av miljoner, och har påverkat uppkomsten av andra skrivna språk. Det är en viktig del av vårt förflutna.

Latinets ursprung

Medan det exakta ursprunget är mystiskt, verkar den forntida formen av latin ha varit en av de äldsta medlemmarna i den indoeuropeiska språkfamiljen, en stor kategori som även innehåller grekiska, keltiska och germanska språk. Lingvister vet idag att förfäderna till latin uppkom från den italienska halvön omkring 1000 före Kristus, där den äldsta versionen av äkta latin började att utvecklas, känd som archaic latin, någonstans längs Tiberfloden. De människor som pratade Archaic latin byggde slutligen sin egen stad på samma plats och kallade det Rom. Medan latin interagerade med halvöns andra språk, var den mest influerad av ett centralt italienskt språk av mystiskt ursprung. Etruskiska var ett av Italiens enda icke-indoeuropeiska språk. I själva verket verkar etruskiska inte vara tydligt relaterat till något annat känt språk. Den uttrycktes i skriftlig form, men var delvis baserad på grekiska och feniciska.

Latin i Rom

Latin fortsatte att utvecklas när Rom själv växte. I 509 f.Kr. störtade romarna sin kung och inrättade den romerska republiken. Vid den tiden talade och skrev de en pre-klassisk form av latin. När romarna utvecklade sin republik använde de detta språk för att skriva sina historier, filosofier och politiska avhandlingar. Latin blev mer standardiserad eftersom Rom utvecklade en sofistikerad intellektuell kultur. De språk som vi mest associerar med romarna är pre-klassiskt eller klassiskt latin Slutligen, omkring 100 före Kristus, hade romarna kodifierat sitt språk till vad vi kallar klassiskt latin. Detta var språket för intellektuella, poeter och filosofer, och det hjälpte till att utfärda i latinlitteraturens guldålder och kunde ses användas av Roms största litterära mästare, inklusive Cicero, Virgil, Ovid och Livy.

När det romerska riket spred sig, flyttade latin in i romerska kolonierna. Det blev så utbredd att det var den västerländska världens faktiska språk. Oavsett var du gick, kunde du hitta någon som talade latin. Detta gjorde det lättare för handlare, filosofer, generaler och härskare att interagera, och till och med på platser utanför romersk kontroll fanns folk som lärde sig latinska, så att de kunde delta i vanliga medelhavsekonomier och politik. Allteftersom när latin spreds, blev det också påverkat av andra språk, framför allt de keltiska språken.

Latin efter Rom

Under det 5: e århundradet föll Rom officiellt. Utan romersk kontroll fanns ingen anledning kvar till att behålla latin som huvudspråk. Latinet utvecklades snabbt till de romerska språken franska, spanska och italienska och påverkade utvecklingen av nya germanska och keltiska språk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterad läsning

Fyll i vad du vill söka efter och tryck sen på "Enter"

Till toppen