Selma Lagerlöf

Fler kända svenska författare

Sverige har sedan lång tid tillbaka haft framgångsrika författare som både har resulterat i Nobelpris i litteratur men också stora erkännande utomlands.

En närmare presentation av Astrid Lindgren är kanske onödig men det är få författare som har gjort ett så stort avtryck i världen som hennes historier om Pippi Långstrump och alla andra karaktärer. På senaste år har svenska kriminalromaner svept litteraturvärlden och har blivit en av Sveriges största exporter. Men vilka är dom stora svenska författarna och vilka verk har dom skapat?

Selma Lagerlöf.

Redan 1903 fick Selma Lagerlöf som första svensk och som första kvinna Nobelpriset i litteratur. Selma Lagerlöf skrev flera böcker men blev först känd efter boken ”Jerusalem”.Selma Lagerlöf skrev flera böcker för skolbarn som hon kanske främst är känd för i Sverige. Många beskriver Selma Lagerlöf som Sveriges kanske bästa författarinna. Flera av Lagerlöfs verk har blivit erkända utomlands.

Ett urval av några stora svenska författare

Vilhelm Moberg.

Vilhelm Moberg föddes 1898 och blev en av landets främste författare men verkade också dom dramatiker och journalist.

Vilhelm Mobergs absolut kändaste verk är böckerna ”Utvandrarna” som beskriver en grupp svenskar utvandring till Amerika i mitten av 1800-talet. Då många svenskar flyttade till Amerika under 1800-talet,bland annat Mobergs släktingar blev det en skildring av Sverige under den tiden. Moberg flyttade själv till USA 1948 där han skrev klart ”Utvandrar” böckerna. En man som betytt mycket för svensk litteratur.

August Strindberg.

August Strindberg föddes 1984 i Stockholm är kanske Sveriges mest betydelsefulla författare men också dramatiker. Strindberg skrev flera internationella, numera klassiker där dom mest betydelsefulla är ”Röda rummet”, ”Giftas”, ”Hemsöborna”, ”Inferno” och många fler verk.

Strindberg var även en duktig dramatiker och skrev både prosa, dramer men också lyrik. Strindberg var även konstnär och målade flera verk. Hans sista år i livet var väldigt diffusa då Strindberg mådde dåligt rent psykiskt och hade flera kontroversiella uttalanden om kvinnor och judar. Dock Kommer Strindberg att gå till historien som Sveriges och en av världens skickligaste författare.

Jan Guillou.

Jan Guillou gjorde sig rikskänd när han och en kollega avslöjade att det fanns en hemlig grupp inom underrättelsetjänsten i Sverige som riksdagen inte kände till. Guillou blev innan det också väldigt kontroversiell då han enligt egen utsago skrev flera rapporter åt KGB i med anledning till att komma in i denna hemliga grupp.

Jan Guillou har skrivit flera svenska klassiker som bl.a. historien om ”Carl Hamilton” ”Ondskan” samt trilogin om korsriddaren ”Arn Magnusson”. Guillou är även en flitig debattör och skriver kolumner i olika dagstidningar.

Camilla Läckberg.

Camilla Läckberg är född och uppvuxen i Fjällbacka där även hennes flesta deckarromaner utspelar sig. Camilla som fortfarande är aktiv har redan skrivit 10 romaner och ett flertal noveller. Med tanke på Camillas korta karriär har hennes böcker redan sålt i mer än 22 miljoner exemplar i fler än 65 länder. Hela den så kallade ”Fjällbacka” serien utspelar sig i Camillas hemtrakter och hon har enligt egen utsago sagt att flera av karaktärerna i hennes böcker finns kvar i Fjällbacka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterad läsning

Fyll i vad du vill söka efter och tryck sen på "Enter"

Till toppen